Därför startas ny universitetsutbildning för civilsamhället
I höst startar världens första universitetsprogram med inriktning mot civilsamhället. Vid Umeå universitet kan man hösten 2019 börja plugga på kandidatprogrammet ”Programmet för civilt arbete”. Utbildningen är unik. Det har hittills inte funnits någon motsvarande programutbildning, vare sig i Sverige eller internationellt.
Bo Nilsson är professor i etnologi vid Umeå Universitet och är en av dem som utvecklat det nya programmet. Han är mycket intresserad av civilsamhället och har bland annat forskat om frivilligarbete på landsbygden.
– Mina studenter har efterfrågat mer kunskap om civilsamhället. De tycker att det är ett spännande område och det är många studenter som söker sig till biståndsorganisationer när de gör praktik. Vid Ersta
Bo Nilsson säger att det finns ett stort intresse för civilsamhället bland sina studenter men att det också finns en stor okunskap och ett kommunikationsproblem kring begreppet "civilsamhället".
Sköndals högskola finns kortare kurser för civilsamhället men det här är första programutbildningen av sitt slag. Det är helt unikt, säger Bo Nilsson.
Bristande kunskap
Han säger att styrkan i utbildningen kommer att ligga i dess bredd. Programmet är ett samarbete mellan etnologi, statsvetenskap, juridik, socialt arbete och företagsekonomi vid Umeå Universitet. Studenterna kommer att få lära sig om civilsamhällets historia, nuvarande situation och dess utmaningar. Det kommer att ingå normkritik, konflikthantering, empowerment, förenings- och organisationsutveckling och social hållbarhet.
Jag har pratat med kollegor här på universitetet som inte vet vad civilsamhället är för något. Man tänker på föreningsliv och ideella organisationer men begreppet civilsamhället känner inte alla till.
Bo Nilsson säger att han tyvärr ofta möts av bristande kunskap om civilsamhället.
– När jag pratar med gymnasieelever har de oftast ingen aning om vad civilsamhället är. De har inte hört talas om det här begreppet. Jag har även pratat med kollegor här på universitetet som inte vet vad civilsamhället är för något. Man tänker på föreningsliv och ideella organisationer men begreppet civilsamhället känner inte alla till. Här finns ju ett uppenbart kommunikationsproblem!
Vilka tror du kommer att vara intresserade av att läsa programmet?
– De som vill fördjupa sina kunskaper. Människor som tillsammans med andra vill göra skillnad och som vill jobba för demokratiska värderingar, jämlikhet, jämställdhet och ett hållbart samhälle. Nu hoppas jag att vi får studenter till hösten. Det är vår förhoppning. Men vet man ju aldrig!
Konflikt mellan ideellt och professionellt
Helt okontroversiellt är det dock inte att starta ett nytt Universitetsprogram, säger Bo Nilsson.
– Driver man en sådan här utbildning så bidrar man till professionaliseringen av civilsamhället och en del tycker inte att det är så bra. Det finns de som tycker att civilsamhället ska bygga på ideell verksamhet och att det inte behöver vara högskoleutbildad personal. Så det är ju en omdiskuterad fråga, helt klart.
Är inte professionalisering bara bra?
– Nej, jag tror inte att alla håller med om det. Många tycker nog att det är bra men inte alla.
Anställarperspektivet bör vara med
Från Unionens perspektiv är professionalisering enbart positivt. Shadé Jalali som är Unionens utredare för civilsamhället välkomnar det nya Universitetsprogrammet men hoppas att utbildningen även tar upp de utmaningar som finns i att vara anställd i civilsamhället. Anställarperspektivet bör vara med i utbildningen, tycker hon.
Det är en utopi att ideell sektor bara ska bestå av ideella krafter. Som anställd har man rätt till skäliga villkor och löner, oavsett sektor.
Shade Jalali, utredare på Unionen hoppas att nya universitetsutbildningen även tar upp de utmaningar som finns i att vara anställd i civilsamhället.
– Mycket svensk forskning handlar om uppdraget och engagemanget men man får ju inte glömma att civilsamhället också är en arbetsgivare. Det är viktigt att problematisera hur det är att vara anställd i en organisation där uppdraget är i centrum. Många börjar jobba för att man brinner för en fråga, men man kan ju ändå ställa krav på goda arbetsvillkor och arbetsmiljö. Det är en utopi att ideell sektor bara ska bestå av ideella krafter. Som anställd har man rätt till skäliga villkor och löner, oavsett sektor.
Civilsamhället ska inte vara ett undantag?
– Exakt. Som fackförbund ser vi inte professionaliseringen som ett syfte i sig, utan vi tänker att fler professionella arbetsgivare kommer att få den här sektorn att blomstra på riktigt, säger Shadé Jalali.
Text: Anna Westman Swantesson Bild: Getty images
2019-04-03
Dålig ekonomi i föreningen skapar dilemma för anställda
Föreningar som får ekonomiska problem och inte kan betala ut löner är vanliga ärenden för Unionens förbundsjurister. I en sådan situation gäller det att agera snabbt, annars är risken att du missar chansen till ersättning.
Ett skarpare civilsamhälle. Det är målbilden för Tjarls Metzmaas Civilsamhällespodden, där han pratar med aktiva inom civilsamhället om allt från hur man gör pr med en nollbudget till formalia och konflikthantering.
Svensk handboll har tagit ett stort steg mot professionalisering genom ett nytt kollektivavtal för handbollsspelare på elitnivå. Avtalet är världsunikt. Det är det första lagidrottsavtalet i världen som är helt jämställt för damer och herrar.