Därför behöver politiker ökad kunskap om civilsamhället
Har Sveriges politiker tillräckligt med kunskap om civilsamhället? Nej, inte riktigt. Det tycker Unionen och förlaget Idealistas som i en ny bok vill visa vilken enorm kraft och kunskap som finns inom ideella organisationer och i civilsamhället.
Nyligen skickades boken ”Till dig som är politiker och vill skapa ett fritt och starkt civilsamhälle” ut till varenda politiker i hela Sverige. 14 800 förtroendevalda i hela Sverige har precis fått den. Medverkar gör bland annat Unionen, Riksidrottsförbundet, Forum och Röda Korset som skriver om vad de kan erbjuda och vad de behöver för att fungera.
Jag utgår ifrån att politiker vill göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i och då gäller det att förstå och vara medveten om det arbete som föreningar och civilsamhälle uträttar.
Cecilia Bengtsson, förlagschef på Idealistas beskriver civilsamhället som kittet och skyddsnätet som håller ihop Sverige.
Bakom boken står förlaget Idealistas som vill sprida kunskap om föreningslivet och civilsamhället. Cecilia Bengtsson är förlagschef och även redaktören bakom boken.
– Jag tror att kunskapen rent generellt är dålig om vad civilsamhället bidrar med. Jag har tidigare arbetat inom näringslivet och i offentlig sektor och inte förrän nu fattar jag själv på riktigt vad som pågår inom ideell sektor, hur stort det är, och att det är en tredje part att räkna med – utöver näringslivet och offentlig sektor. Civilsamhället är kittet, skyddsnätet som håller ihop Sverige.
Tar politiker det för givet?
– Trots att drygt hälften av den svenska befolkningen är engagerad i ideella organisationer på ett eller annat sätt, och trots att det finns ungefär 244 000 organisationer i det civila samhället förstår man inte storheten i det. I bästa fall har politikerna koll, men det betyder inte att det inte kan tillföras ännu mer kunskap.
Vad har politikerna för ansvar?
– Att ta vara på den kraft och kunskap som finns inom de här organisationerna och ge dem långsiktiga och bra förutsättningar. Jag tror exempelvis inte att folk tänker på hur många som faktiskt är anställda i ideella organisationer och vad de bidrar med. Jag utgår ifrån att politiker vill göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i och då gäller det att förstå och vara medveten om det arbete som föreningar och civilsamhälle uträttar, säger Cecilia Bengtsson.
Unionen – civilsamhällets fackförbund
I Unionens avsnitt beskrivs bland annat en önskan och förhoppning om långsiktig offentlig finansiering och ett behov av att inrätta en särskild innovationsfond för civilsamhället.
Martin Linder som är ordförande för Unionen har skrivit texten.
Varför känner du att boken är viktig?
Vi behöver långsiktig finansiering till civilsamhällets organisationer för att skapa tryggare anställningar, skriver Unionens ordförande Martin Linder.
– Boken är viktig för att visa vilket enormt arbete de som jobbar i civilsamhället utför. Politiker vänder sig ofta till civilsamhällets organisationer för samarbeten kring olika samhällsutmaningar och genom att berätta om vad civilsamhället erbjuder samhället och medborgarna vill vi öka kunskapen hos våra politiker. Vi vill helt enkelt bidra till en ökad kännedom om den insats de som jobbar i civilsamhället gör, säger han.
Varför är det viktigt för Unionen att medverka i boken?
– Unionen organiserar ungefär 23 000 anställda i civilsamhället. Vi vill naturligtvis lyfta fram deras arbete och vi vill att de ska ses som de professionella yrkesutövare de är. Många som jobbar i civilsamhället brinner för sitt arbete, men det är samtidigt ett helt vanligt jobb, inget kall. Genom att vara med i boken vill vi också uppmärksamma politiker på hur deras beslut om finansiering av civilsamhället påverkar de anställdas villkor och arbetsmiljö, avslutar Martin Linder.
Text: Anna Westman Swantesson Foto: Johan Strindberg
2019-01-25
Offentliga medel utgör den största inkomsten för många organisationer i civilsamhället. Men kortsiktiga bidrag kan leda till osäkerhet och påverka arbetsmiljön negativt. I Kulturdepartementets utredning "Långsiktigt stöd till civila samhället" föreslås en översyn av det nuvarande bidragssystemet, vilket Unionen välkomnar.
Tuffare konkurrens mellan insamlingsorganisationer
Sverige har blivit kallt, skriver Kantar Sifo i en ny rapport. Den upplevda angelägenhetsgraden har minskat och konkurrensen ökar. Men det finns insamlingsorganisationer som trots detta lyckas nå ut.
Idrotten ska vara en trygg plats för alla. Nu tillsätter Riksidrottsförbundet en idrottsombudsman och visselblåsartjänst som en extra instans som ska ge hjälp och stöd till personer som har utsatts för våld, övergrepp eller trakasserier i sin förening.
Så gjorde arbetsmiljöombud skillnad på Medborgarskolan
Minna Atterström är vice klubbordförande på Medborgarskolan i Stockholm. Med ett stort engagemang och hårt arbete har hon och klubben lyckats införa arbetsmiljöombud på jobbet – och skapat ett ökat intresse för arbetsmiljöfrågor bland kollegorna.