Brinna utan att bränna ut sig – Unionen och IDEA utbildar tillsammans
Nyligen genomförde Unionen och arbetsgivarorganisationen IDEA för första gången en gemensam arbetsmiljöutbildning. Med framför allt gruppövningar ville man ge arbetsgivare och arbetsmiljöombud en möjlighet att jobba praktiskt med OSA-föreskriften tillsammans. Nu siktar man på fler utbildningstillfällen till hösten.
Text: Audrey Erath
För två år sedan kom OSA-föreskriften som reglerar den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, bland annat arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling. Civilsamhällets arbetsgivarförbund IDEA har tidigare genomfört utbildningar för sina medlemmar kring vad OSA innebär för arbetsgivare, men det fortsatte komma en del frågor till IDEA:s jourtelefon kring hur man genomför föreskriften praktiskt.
– Eftersom Unionen är en av de största fackförbundsparterna för våra medlemmar så kontaktade vi dem för att höra om vi inte skulle göra en gemensam insats, säger Karin Avesand, rådgivare på IDEA.
Det är inga konstigheter att ha gemensamma utbildningar med arbetsgivarsidan, vi har ju båda ett gemensamt intresse
Hon menar att en partsgemensam arbetsmiljöutbildning belyser det faktum att både arbetsgivare och arbetstagare har skyldigheter för att det ska råda en god arbetsmiljö.
Karin Avesand vill belysa både arbetsgivares och arbetstagares ansvar.
Framför allt tycker hon att den gemensamma utbildningen signalerar att arbetsmiljön är en viktig fråga som både arbetsgivare och fack står enade kring.
Från Unionens sida var man inte sen med att nappa på initiativet, partsgemensamma utbildningar genomförs redan mellan förbundet och arbetsgivare inom andra branscher.
– Det är inga konstigheter att ha gemensamma utbildningar med arbetsgivarsidan, vi har ju båda ett gemensamt intresse att arbetsmiljön ska fungera bra. Dessutom är det en fördel att kunna ge samma information till arbetsgivarföreträdarna och arbetsmiljöombuden samtidigt och få dem att sätta igång en diskussion tillsammans direkt, säger Daniel Gullstrand, utredare på Unionen.
Utmaning att begränsa sitt engagemang
I slutet på april anordnades en gemensam utbildning i Malmö och i Stockholm. Under en halvdag fick arbetsgivare och arbetsmiljöombud göra gruppövningar kring några av föreskrifterna.
– Vi började med att prata teoretiskt om föreskriften, men vi ville inte mangla deltagarna med information utan fokusera på samarbete och det praktiska. Deltagarna fick därför göra tre gruppövningar. De fick tillsammans jobba med att sätta mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, om vilka kunskaper som behövs hos de ansvariga och hur man får ut den kunskapen i resten av organisationen och till sist en gruppövning kring arbetsbelastning, säger Karin Avesand.
Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, trädde i kraft 31 mars 2016 och ersatte tre tidigare föreskrifter. Framför allt är OSA mer uppdaterad utifrån dagens arbetsliv och förtydligar vad arbetsgivare och arbetstagare ska göra inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet som alla arbetsgivare har ansvar att bedriva. I OSA regleras kunskapskrav, mål, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.
Det sistnämnda ser både hon och Unionen som en av civilsamhällets stora arbetsmiljöutmaningar – att matcha arbetsbelastningen mot resurser där det finns anställda som brinner så mycket att de riskerar att bränna ut sig.
Kolla efter varningssignaler hos anställda
– Det finns en risk att arbetstagarna bara fortsätter att köra på utan att själva säga stopp eftersom de kan vara så engagerade i sitt arbete att det är svårt att släppa. Där gäller det för arbetsgivaren att sätta begränsningar och hjälpa till att prioritera. Det kan behöva lirkas lite mera för att få fram hur det verkligen står till och kolla efter varningssignaler även om den anställde säger att allt är bra, säger Karin Avesand.
Reaktionerna på de gemensamma arbetsmiljöutbildningarna var mycket positiva, framförallt att den skedde just gemensamt. Nu siktar IDEA och Unionen på att genomföra ytterligare utbildningstillfällen till hösten, då även på andra orter.