Årets mest inspirerande välgörenhetskampanjer
Vi har från världens alla hörn samlat tio av årets mest inspirerande kampanjer för ideella organisationer. Kampanjer med smarta lösningar för att lyfta en viss fråga och få fler engagerade.
Vi har från världens alla hörn samlat tio av årets mest inspirerande kampanjer för ideella organisationer. Kampanjer med smarta lösningar för att lyfta en viss fråga och få fler engagerade.
Text: Linus Fremin
Röda Korset i Norge samarbetade med Ikea för att uppmärksamma situationen i Syrien. Detta gjorde man genom att skapa ett 25 kvadratmeter stort syriskt hem, en kopia av ett hem som tillhört en riktig syrisk familj med nio barn som levt mitt i krigets Syrien. ”Hemmet” placerades i Ikeas varuhus och Ikeas prislappar var fyllda med information om situationen i Syrien och hur man kunde hjälpa till. Norska Röda Korset samlade in över 23 miljoner euro på grund av kampanjen.
Soppköket Crossroads Community på Manhattan i New York ville få New York-borna uppmärksamma på att 1,5 miljoner av stadens invånare går hungriga varje dag. Med hjälp av street art illustrerade man problemet, vilket ledde till stort engagemang och ökade donationer.
Danska Amnesty ville i sin kampanj påminna om den verklighet som fortfarande råder i Syriens näst största stad Aleppo sedan den fritogs i slutet av 2016. Man valde att slå in en buss cirkulerandes linje 26 i Köpenhamn i en så kallad "wrapper" där en kamouflerad pansarvagn i stället syns med meddelandet "Dette er hverdag i Aleppo".
I februari 2016 beslutade amerikanska delstaten Georgias lagmakare att anta lagen HB 757, en lag som gör religiös diskriminering av hbtq-personer laglig. Organisationen Lost N Found, en välgörenhetsorganisation som hjälper hemlösa hbtq-ungdomar i Atlanta, ville skapa en kampanj som skulle få människor att protestera mot lagen till delstatens guvernör, Nathan Deal, som kunde stoppa lagen med sitt veto. För att visa konsekvenserna av lagen valde man att skapa en onlinekampanj där folk kunde ladda ned stickers med hatpropaganda, men när de klickade på en sticker dök i stället kontaktuppgifter upp till Nathan Deal och en uppmaning att få honom stoppa lagen. Kampanjen skapade stor debatt, 52 000 människor klickade på stickers bara den första dagen och bäst av allt, Nathan Deal stoppade lagen.
Love Has No Labels ville med sin kampanj bryta ner fördomar kring vilka som tillåts älska varandra. Man skapade en röntgen-installation på Alla hjärtans dag i Santa Monica. Där kunde man på skärmen se två skelett kyssa varandra, kramas och dansa. Åskådarna tvingades därmed själva fylla i luckorna kring vilka personerna var. När de faktiska personerna klev ut blev många överraskade över sina egna fördomar. Kampanjens mål var att få folk att gå in på en sajt med ett fördomstest utformat av Harvard University.
Organisationen WaterAid ville uppmärksamma det faktum att 1 av 10 av världens befolkning inte har tillgång till trygga sanitära toaletter. 300 000 människor dör varje år på grund av sjukdomar och otrygga förhållanden. Man lanserade kampanjen #GiveAShit som på ett mer lättsamt sätt, i form av speciella bajsemojis, skulle lyfta problematiken. Man skapade speciella emojis för kända personer, vilket ledde till att över 50 kändisar spred kampanjen i sina kanaler.
De här printannonserna är en del av en pågående kampanj från schweiziska organisationen OceanCare som vill uppmärksamma om allt plast som hamnar i världens hav. Med en tandborste som ser ut som en sjöhäst, men inte borde vara i havet. ”Putzig” (gullig) vs ”Schmutzig” (smutsig).
UNICEF ville med ett socialt experiment visa hur långt 2,4 miljoner barn i Somalia måste gå för att få rent dricksvatten. Förbipasserande uppmanas gå samma distans på ett löpband för att verkligen känna hur utmattande det är. Och allt för vatten som kanske inte är så rent.
Nätmobbning är en realitet och en elak tweet läggs upp på Twitter var 60:e sekund. Organisationen Champions Against Bullying ville göra något åt detta och skapade därför NiceBot – en spambot på Twitter som successivt ska ha skickat en trevlig tweet till alla av Twitters 300 miljoner användare. Det var första gången spam användes med gott syfte – och Champions Against Bullying var den första organisationen som Twitter tillät skicka ut spam.
Den här filmen kommer inte från en organisation, utan danska TV2, men den är tänkvärd. Den handlar om hur vi kategoriserar människor, men hur vi i själva verkat kan mötas genom gemensamma erfarenheter. I våra tuffa tider är det värt att påminnas om.