Har du eller någon du känner råkat ut för en olycka eller blivit sjuk på grund av jobbet? Då kan det handla om en arbetsskada som ger rätt till ersättning. Unionens förbundsjurist Linda Wallin reder ut vad som räknas som en arbetsskada och vilken ersättning det kan ge.
Allt fler svenskar dör eller skadar sig på jobbet, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Som arbetsskada räknas utöver personskador som uppkommit genom olycksfall på jobbet eller på vägen till och från arbetsplatsen, även sjukdom eller belastningsskador som orsakats av arbetet. Den som drabbas har möjligheter att få ersättning för bland annat inkomstförlust och kostnader som uppstått på grund av skadan.
Alla som förvärvsarbetar i Sverige omfattas av en lagstadgad arbetsskadeförsäkring. Om din arbetsgivare dessutom har
kollektivavtal
omfattas du av en extra försäkring som kan ge ytterligare ersättning, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (
TFA
).
Det är skillnad på olycksfall och sjukdom, säger Unionens jurist Linda Wallin som påpekar att olika sorters skador kräver olika agerande.
– Syftet med försäkringen är att man vid en arbetsskada ska kunna behålla samma inkomst som man hade om man inte hade skadat sig, förklarar Unionens förbundsjurist Linda Wallin.
Den drabbade måste agera
En arbetsskada måste anmälas till Försäkringskassan av arbetsgivaren. Men även den som drabbats av arbetsskadan behöver agera för att säkra sin rätt till ersättning, förklarar Linda Wallin. Hon ger två exempel på hur det kan gå till:
Emma är på väg till ett möte när hon plötsligt snubblar i trappan. Hon tjuter till av smärta och kollegorna rusar fram för att hjälpa till. Vid en senare läkarundersökning visar det sig att Emma har fått en skada på minisken i knäet.
På samma arbetsplats har Emmas kollega Eric några månader tidigare blivit sjukskriven. Efter flera år av alltför hög arbetsbelastning konstaterade läkarna att Eric drabbats av stressrelaterat utmattningssyndrom.
Både Emma och Eric kan ha rätt till ersättning för arbetsskada men deras situationer kräver olika ageranden.
– Det är skillnad på när arbetsskadeersättningen kommer in beroende på vad som orsakat arbetsskadan, förklarar Linda Wallin och fortsätter:
– Det Emma har råkat ut för räknas som ett olycksfall, då kommer ofta TFA-försäkringen in direkt. I Erics fall handlar det om sjukdom och då kommer TFA in först när Försäkringskassan har fattat beslut om att det handlar om en arbetsskada, förklarar Linda Wallin.
Gunilla Krieg på Unionens enhet för avtal och politik kommenterar arbetsskador i mediabranschen.
Gunilla Krieg,
ombudsman
på Unionen, varnar för att ha dålig koll på sin arbetstid.
– De få anmälningar som kommer in gäller arbetssjukdomar. Det handlar om organisatorisk - och social arbetsmiljö, alltså stress, depression och hög arbetsbelastning. Jag tror att okunskapen, i den här branschen, är stor vad gäller arbetstidsfrågor. Det leder till en risk för hög arbetsbelastning. I kreativa yrken har man ofta en stor frihet i jobbet och det leder till ett stort ansvar för den enskilde. Om man vill få ner antalet anmälda arbetssjukdomar ska både arbetsgivaren och arbetstagaren få klart för sig att man faktiskt inte får jobba mer än 48 timmar i genomsnitt under en fyramånadersperiod. Hur mycket man än älskar sitt jobb på sin reklambyrå eller produktionsbolag så får man inte jobba mer än så.
Viktigt att dokumentera skadan
För den som råkar ut för en arbetsskada är det viktigt att få skadan dokumenterad. Man bör därför söka läkare så snart som möjligt efter olyckan eller besvären börjat visa sig. Det är även bra att spara kvitton på eventuella utgifter som orsakats av arbetsskadan, till exempel sjukgymnastik, eftersom du även kan få ersättning för dessa. När skadan är dokumenterad ska den anmälas till Försäkringskassan och AFA försäkring, bolaget som tillhandahåller
TFA
-försäkringen.
För Emmas del är det relativt enkelt att visa att knäskadan är kopplad till en olyckshändelse på arbetsplatsen, nämligen fallet i trappan. Om hon behöver en operation och blir sjukskriven på grund av skadan kan hon ha rätt till sjukpenning samt kompletterande inkomstersättning från TFA. Vid sjukskrivning längre än 30 dagar eller om knäskadan leder till en funktionsnedsättning, kan ytterligare ersättningar bli aktuella.
Även Eric kan ha rätt till liknande ersättningar som Emma. Men för honom är vägen dit mer komplicerad.
– För att Eric ska få ersättning måste Försäkringskassan först fastslå att sjukskrivningen beror på arbetet samt att nedsättningen väntas bestå under ett år framåt, säger Linda Wallin.
Unionen hjälper dig att få ersättning
Oavsett om man drabbas av en arbetsskada på grund av en olycka eller sjukdom kan det vara en snårig process att få rätt till ersättning. Den som vill ha rådgivning eller har funderingar kring arbetsskador uppmanar Linda Wallin att kontakta Unionens fackliga rådgivning. Unionen har även tagit fram en arbetsskadehandbok för att ge sjuka eller skadade medlemmar information och stöd så att alla drabbade får bästa möjliga rehabilitering och eventuella ersättning.
Som arbetsskada räknas enligt lag:
Olycksfall i arbetet
Färdolycksfall (olycksfall till eller från arbetet)
Arbetssjukdomar, till exempel belastningsskador samt psykisk ohälsa
Smitta (i vissa fall)
Det bör du tänka på om du har råkat ut för en arbetsskada:
Se till att skadan blir anmäld till Försäkringskassan och AFA försäkring
Sök läkare så snart som möjligt efter olyckan eller besvären börjat visa sig
Spara kvitton på alla utgifter som orsakats av arbetsskadan
Dokumentera allt som har med skadan att göra till exempel genom att skriva ner händelseförloppet, fotografera skadan, be arbetskamrater eller andra berörda att lämna skriftliga vittnesmål samt kontakta arbetsmiljöombudet
Unionenklubben för tjänstemän vid Filmstaden började som två klubbar. Men sedan några år arbetar tjänstemännen på huvudkontoret och de anställda biografcheferna landet över gemensamt. Mindre knöligt och mer effektivt, säger ledamoten Jenni Sandström.
Så blir du attraktiv på den nya digitala arbetsmarknaden
Vi befinner oss i ett arbetsliv i förändring. Digitaliseringen påverkar allt och alla hela tiden. Men hur vi gör oss redo för det nya arbetslivet? Och hur blir man attraktiv på en arbetsmarknad i ständig förändring? Unionen arrangerade nyligen ett seminarium för att lyfta frågan om kompetensutveckling i mediebranschen.
Hot och trakasserier måste tas på allvar av rättsväsendet
Var tredje journalist har utsatts för hot i arbetet. Ändå finns bara några enstaka domar för hot mot journalister. Men Unionen-medlemmarna vid SVT upplever att arbetsgivaren tar frågan på största allvar.