Så lyckas Unionenklubben på Hall Media värva nya medlemmar
Trots att klubben på Hall Media bara har funnits sedan 2010 är 95 procent av medarbetarna med i den och de har möten med arbetsgivaren varje månad för att ta upp viktiga frågor. Klubbens ordförande, Magnus Engvall, berättar om hur de lyckas skapa förändring på arbetsplatsen.
Magnus Engvall, klubbordförande och Therese Mattsson, ledamot, sitter båda i styrelsen för klubben där nästan alla medarbetare på Hall Media är medlemmar.
Text: Linus Fremin Foto: Tommy Hvitfeldt
Hall Media AB, som tidigare hette Hallpressen, är ett svenskt mediehus med en rad tidningar och nyhetssajter i Småland, huvudsakligen i Jönköpings län, samt i Västergötland och Kronobergs län.
För bara sju år sedan fanns det ingen Unionenklubb på arbetsplatsen, men i dag är över 90 procent av de hundratalet anställda – som arbetar med allt från ekonomi, försäljning, marknad, IT och annonsproduktion – organiserade i Unionen. Hur har det gått till?
– När jag började 2002 på det som då hette Jönköpings-Posten fanns det ingen aktiv fackklubb. Många menade att det var en så trygg arbetsplats att man inte behövde oroa sig för jobbet. Men sedan började det hända saker och en koncern-vd kom in som ville omorganisera. Då startade vi, i dialog med Unionen, en fackklubb 2010 för att vi kände att det var nödvändigt att organisera oss, säger Magnus Engvall, som är ordförande för klubben.
Hur lyckas ni ha så många medlemmar?
– Vi har arbetat upp en stark klubb och är väldigt bra på att aktivt arbeta med rekrytering vid nyanställningar. De som börjar hos oss går nästan alltid med i klubben för att de ser att vi jobbar aktivt för att skapa en bra arbetsplats.
Kompetensutveckling en viktig fråga
Klubben driver flera frågor. De har ett aktivt lönearbete och har drivit igenom låglönesatsningar på olika avdelningar. De arbetar även med arbetsmiljön, vilket har resulterat i att många av företagets lokaler har renoverats.
–
Kompetensutveckling
är också en fråga vi jobbar stenhårt med och det finns en strategi för hur man ska arbeta med det. Med digitaliseringen är det så många nya arbetssätt och då behöver det finnas en strategi för hur medarbetarna kan få nya kunskaper. Det här är processer som kan ta sin tid, men det är viktigt att jobba aktivt med dem för att se resultat, säger Magnus Engvall.
Med så många medlemmar har klubben skapat ett starkt mandat, vilket de aktivt använder för att få en bra sits med arbetsgivaren. Bland annat har de begärt att varje månad ha möte med arbetsgivaren för att lyfta viktiga frågor.
– Vi är långtifrån överens om allting med arbetsgivaren och det finns saker att förbättra gällande dialog och kommunikation. Men det finns något att vinna i att försöka få till en samverkan i så många frågor man kan. Vi har även en sittning med vår vd varje kvartal då vi bland annat får insyn i det ekonomiska läget. Då samlas alla fackklubbar och vd:n håller en dragning.
Magnus Engvall tycker det är viktigt att inte släppa en fråga bara för att man inte lyckas den första gången.
Tuffa förhandlingar ibland
De tuffaste förhandlingarna sker oftast vid omorganisationer.
– Omorganisationer sliter alltid på de anställda och vi har haft förhandlingar som slutat i oenighet med arbetsgivaren. Det har hänt att arbetsgivaren har kört på bara för att inse att det inte funkar. Då har de sett att vi har haft en poäng.
Magnus Engvall tycker det är viktigt att inte släppa en fråga bara för att man inte lyckas den första gången.
– Vi hade till exempel inte friskvårdsbidrag och har legat på med frågan vid varje sittning. Det har alltid funnits något som stått i vägen, men till slut fanns det ett förslag till friskvårdsbidrag på bordet. Det visar att om man jobbar med en fråga konsekvent kan det till slut uppstå en öppning.
Vilka råd skulle du ge andra Unionenklubbar?
– Många klubbar kanske har svårt att få gehör från arbetsgivaren. Men det skadar inte att kontakta hr-ansvarig eller vd och föreslå att man vill ha en tid varje månad. En klok arbetsgivare tar chanserna att prata med fackklubben och ser den som en tillgång. Fråga i alla fall och skapa en modell som fungerar för er. Om man får gehör har man kommit en bra bit på vägen.