Allt fler i mediebranschen driver egen firma och många varvar kortare anställningar med inkomster från eget företag – så kallade kombinatörer. Men hur står det till med tryggheten för egenföretagare och kombinatörer? Inte jättebra, enligt ett politikersamtal som Unionen var med och arrangerade.
Både socialförsäkringarna och arbetslöshetsförsäkringen utformades i en tid då normen på arbetsmarknaden var fasta anställningar. Idag ser verkligheten annorlunda ut. Behöver trygghetssystemen ändras och anpassas? Har vi omoderna och krångliga regler?
Detta diskuterades nyligen under ett samtal om trygghet för egenföretagare i mediebranschen, som Unionen arrangerade i riksdagen.
Erik Sjölander från Småföretagarnas Riksförbund, Åsa Eriksson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och Henrik Ehrenberg , samhällspolitisk chef på Unionen.
Unionen organiserar närmare 10000 egenföretagare. Det ger unik kunskap om egenföretagares villkor och innebär även ett särskilt ansvar. För Unionen är det viktigt att egenföretagare i mediebranschen ska känna sig trygga och den 8:e maj arrangerades därför ett samtal om vad som bör göras för att egenföretagare i mediebranschen ska kunna känna samma trygghet som anställda.
– Det är viktigt att våra medlemmar har ett arbetsliv som är tryggt, och att man kan känna en glädje när man går till jobbet. Vi tror att allt fler kommer att bli kombinatörer i framtiden och de nuvarande socialförsäkringssystemen är krångliga och inte gjorda för dem, sa Henrik Ehrenberg, Unionens samhällspolitiska chef som fortsatte:
– Jag pratade nyss med en företagare som fått barn och som övervägde att ta en anställning inför nästa barn, för att det skulle kännas tryggare. Föräldraförsäkringen funkar bättre för de som är anställda, men det måste fungera för alla.
Unionen driver politik för ökad trygghet bland egenföretagare. Läs gärna vår rapport, eller titta på seminariet i riksdagen. Unionen tycker bland annat att:
Alla inkomster måste räknas. Helheten ska kunna ligga till grund för ersättningar från socialförsäkringarna – oavsett om de kommer från eget företag, anställning eller både och.
Förenkla reglerna. Gör det enklare för egenföretagare att vabba och förändra snåriga regler för kombinatörer och gör dem mer flexibla.
A-kasseskyddet måste anpassas för egenföretagare och kombinatörer.
Med i panelsamtalet var även Erik Sjölander, från Småföretagarnas Riksförbund.
Ann-Sofie Alm, riksdagsledamot för Moderaterna och Niels Paarup-Pedersen, från Centerpartiet.
– Som företagare är man bland de lägst stående. Vi betalar ju också in till systemet, men vad får vi ut av det? Som företagare är det krångligt att bli sjuk och att bli gravid. Det är alldeles för svårt och tidskrävande att räkna ut sin sjukdomsgrundande inkomst, kommenterade han.
Under diskussionen fanns, trots olika politiska representanter, en samsyn om att nuvarande systemet är otidsenligt.
– Vi politiker måste inse att vi lever i en annan tid nu än när socialförsäkringssystemen kom till. Vi måste möta verkligheten, sa Ann-Sofie Alm, riksdagsledamot för Moderaterna.
– Trygghetssystemen måste vara lika oavsett om man är egenföretagare eller om man är anställd. Vi har ett föränderligt arbetsliv. Det måste vara flexibelt. Regelverket får inte hindra folk från att starta företag, sa Åsa Eriksson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Det fanns alltså en enighet kring att en förändring måste ske.
– Det är ingen tvekan att världen som vi lever i inte är gjord för kombinatörer. Det finns en sned syn i samhället om hur ett arbete ser ut. Verkligheten är flexibel men så ser inte systemen ut. Reglerna måste anpassas efter verkligheten för företagare. Om man är föräldraledig måste man till exempel få tillåtelse att kunna göra vissa saker i företaget ändå, sa Niels Paarup-Pedersen, riksdagsledamot för Centerpartiet.
Vad måste göras rent konkret?
– SGI-uträkningen måste ändras. Alla inkomster ska räknas, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef Unionen.
Erik Sjölander, från Småföretagarnas Riksförbund fick sista ordet:
– Gör
A-kassan
statlig. Men jag tror att det är farligt att tro att en reform kommer att ändra allt. Man ska värderas lika, inte efter hur man tjänat ihop sin inkomst, avslutade han.
Text: Anna Westman Swantesson Foto: Getty images
2019-06-12
”Jag kallades hagga”
Reklambranschen är lite som vilda västern – kreativ och kul, men mansdominerad och med en rå kultur. Så beskrevs reklambyråerna under ett seminarium om jämställdheten i branschen som Unionen och Resumé arrangerat.
Anneli Dimholt är ny ordförande för Unionenklubben vid Sveriges Radio. Hon vill att medlemmarna ska känna att det är nära till facket. Hon brinner också för att personer med olika typer av utmaningar ska få det stöd de behöver för att ha ett gott arbetsliv.