Unionens klubb på Blocket rekordväxer
Från noll till 133 medlemmar på tre år. Unionens klubb på Blocket har vuxit snabbt sedan starten 2016. David Utterman som är ordförande berättar om engagemang, arbetsfrågor och stresshantering.
Från noll till 133 medlemmar på tre år. Unionens klubb på Blocket har vuxit snabbt sedan starten 2016. David Utterman som är ordförande berättar om engagemang, arbetsfrågor och stresshantering.
133 medlemmar på tre år är en dramatisk tillströmning. Men då ska det sägas att merparten av de som i dag ingår i Unionens lokala klubb vid Blocket i Stockholm redan var medlemmar i förbundet när den lokala klubben startade. Upprinnelsen var ett möte initierat av Unionen centralt. Tre personer från fackförbundet dök upp, och en arbetstagare. Han övertalade i sin tur tre kollegor att sluta upp i den lokala klubbstyrelsen. En av dessa var David Utterman, full stack developer.
– Jag har varit medlem i Unionen i kanske tio år. Min kollega frågade om fler kunde tänka sig att hjälpa till. Jag har flera gånger haft nytta av de lokala klubbarna där jag arbetat, det har känts bra att kunna ställa frågor och så, så jag hoppade på.
Vi efterfrågar större transparens, så att alla ska ha samma chans att göra karriär .
Blocket har vuxit snabbt de gångna åren. Mellan 2016 och 2019 har man gått från omkring 100 medarbetare, till 250. När klubben startade 2016 bestod styrelsen av fyra män som programmerade. I dag är man sju personer, fler kvinnor än män, och har medlemmar från såväl kundservice som ekonomi. 2018 axlade David Utterman ordförandeskapet i lokalklubben. Styrelsen deltar vid MBL-förhandlingar, i löneprocessen och håller kontakt med medlemmar som behöver stöd eller har funderingar kring olika saker. Man har två fokusområden: Karriärvägar och arbetsmiljö. Karriärvägarna gäller både internt på Blocket och inom Schibsted, den norskägda koncern där företaget ingår.
– Vi efterfrågar större transparens, så att alla ska ha samma chans att göra karriär, om förutsättningarna finns, säger David Utterman.
Hur går ni tillväga för att lyckas med det?
– Vi jobbar exempelvis mot arbetsgivaren för att de som söker en tjänst ska få feedback i de fall de inte får den. Inom Schibsted finns kriterier för vad medarbetare behöver uppnå för att nå olika positioner, som vi jobbar för att få ut information om.
När det gäller arbetsmiljön är det stora problemet att få plats. Den snabba anställningstakten gör det trångt. Det är framför allt arbetsmiljöombudet som jobbar med den här frågan, som står högt upp på medlemmarnas agenda.
– Det är trångt. Man sitter nära pentryt, det är mycket folk som kommer och går. Vi jobbar för att det ska finnas en plan när man anställer, så att man ska känna sig välkommen och att det finns plats.
2018 kom en rapport från Unionen som visade att fyra av tio inom kommunikationsbranschen upplever den psykosociala arbetsmiljön på sin arbetsplats som direkt dålig, mot bara två av tio medlemmar i förbundet i allmänhet. På Blocket är detta något den lokala klubbstyrelsen konsekvent har i åtanke, säger ordföranden David Utterman.
– Det kan vara stressigt ibland. Vi har medlemmar som har lyft det. Men vi har ofta tid för återhämtning mellan olika projekt. Vi kör kontinuerligt medarbetarundersökningar under året, där vi kan se tillsammans med arbetsgivaren kan se hur stressnivåerna är. Det går lite i perioder, men generellt sett håller det en bra nivå.
Text: Jenny Damberg Foto: Johan Strindberg
2019-09-11
Med en Unionens klubb får ni insyn och inflytande när det gäller löner, arbetstider, semester, nyanställningar, uppsägningar eller andra frågor som engagerar er. Läs mer om vad en klubb kan göra och läs om hur man bildar en klubb.