Kontoret bra, hemma bäst?
Efter månader av fungerande hemarbete för många är frågan hur vårt framtida arbetsliv kommer att se ut. Och om vi ska arbeta mer hemma, hur påverkar det våra rättigheter och arbetsmiljö?
Efter månader av fungerande hemarbete för många är frågan hur vårt framtida arbetsliv kommer att se ut. Och om vi ska arbeta mer hemma, hur påverkar det våra rättigheter och arbetsmiljö?
Bland allt det andra har coronapandemin kanske påverkat hur vi arbetar i grunden. I många branscher har stora delar av de anställda arbetat hemifrån de senaste månader och – det har fungerat. Arbetsgivare har sett att de anställda sköter sina jobb även om de inte sitter under samma tak nio till fem varje dg. Många anställda har upplevt en ökad flexibilitet när man på ett lättare sätt kunnat kombinera arbetsliv och fritid. I storstäderna tjänar många dessutom in tid och kraft på att slippa pendla till arbetet.
Vi diskuterade om förändringarna att arbeta mer digitalt skulle komma uppifrån eller nerifrån organisationerna. I stället kom den – med full kraft – från sidan.
Enligt Ulf Boman, senior advisor på konsult- och analysföretaget Kairos Future, har pandemin därmed accelererat en utveckling som ändå hade kommit.
– Microsofts vicepresident Joe Spanato skrev nyligen att ”2 års digital omvandling har skett på två månader”, säger han. 2017 släppte Kairos Future en rapport som hette ”Framtidens digitala arbeten och kontor” där vi diskuterade om förändringarna att arbeta mer digitalt skulle komma uppifrån eller nerifrån organisationerna. I stället kom den – med full kraft – från sidan. Något annat har påverkat oss och tvingat oss att arbeta på ett annat sätt.
Folk har kunnat arbeta hemma då och då även tidigare, men det kommer förmodligen bli vanligare nu, menar Boman. Dessutom lär många arbetsplatser fungera och se annorlunda ut.
– Det öppna kontorslandskapet där alla sitter uppradade är dömt att dö i vilket fall, pandemi eller inte. Det bygger på ett stort feltänk. Vad vi behöver är kontor som är en blandning av miljöer, där det finns utrymmen för en mängd olika saker man behöver göra, det vi kallar aktivitetsbaserade kontor helt enkelt. De behöver man utforma på ett sätt som passar just den aktuella organisationen.
Om hemarbetet ökar kan också gråzonerna rent juridiskt bli fler och större. Utgångspunkten är dock enkel, enligt Unionens förbundsjurist Ulf Åkesson.
– Arbetsrättsligt är hemarbete ofta ganska oproblematiskt, i alla fall så länge det finns en överenskommelse och förståelse mellan arbetsgivare och anställda, menar han. En sak man ska komma ihåg är att om man står till arbetsgivarens förfogande och vill arbeta, men inte kan så ska lönen ändå betalas ut. Det är dock sällan sådana situationer uppstår. Tekniken är så utvecklad numera att väldigt många kan utföra sina uppgifter hemifrån utan större problem – och skulle sådana uppstå är arbetsgivaren ofta villig att bistå med support eller andra hjälpmedel.
Kerstin Burman, även hon förbundsjurist på Unionen, menar att arbetsmiljöarbetet kan bli svårare vid hemarbete. Arbetsgivaren, som har det generella ansvaret och ser till att arbetsmiljön är så bra som möjligt på arbetsplatsen, får svårare attupprätthålla det när arbetet sker någon annan stans än arbetsplatsen.
Burman lyfter också fram försäkringsfrågan som potentiellt viktig vid hemarbete. Det finnsflera olika sorters arbetsskadeförsäkringar, men de som oftast blir aktuella för Unionens medlemmar är dels den statliga, dels den kollektivavtalade försäkringen.
-- I den senare kan det ha betydelse om arbetsskadan är en arbetssjukdom som uppstått efter längre tids belastning eller en skada uppstått genom ett olycksfall i arbetet, förklarar hon. En arbetssjukdom kan till exempel handla om att man arbetar i en bullrig miljö och tar skada av det eller att man får besvärav höga stressnivåereller andra sjukdomar som kan uppstå under en längre tid på grund av arbetsmiljön. Där gäller försäkringsskyddet på samma sätti hemmet som på arbetsplatsen.
I hemmet blir bedömningen av skadorna mer fall till fall.
Mer problematiskt blir det om rena olycksfall skulle uppstå i hemmet, där är skyddet svagare än på arbetsplatsen.
– En skada bedöms som arbetsskada beroende på vilket samband skadan har med arbetet. Ett olycksfall på arbetsplatsen under arbetstid förutsätts vara en arbetsskada, men så ser man inte på skador som inträffar i hemmet. Om du skadar dig hemma när du sitter i ett videosamtal eller arbetar med datorn kopplat till ditt arbete så bedöms det förmodligen som en koppling till arbetet, men skadar du dig när du hämtar kaffe är det svårare att visa en direkt koppling till arbetet hemma än på arbetsplatsen. I hemmet blir bedömningen av skadorna mer fall till fall.
När det gäller resor som görs i arbetet, så är de skyddade av försäkringen, oavsett om de utgår från hemmet eller arbetsplatsen.
– Är du på väg till ett kundmöte till exempel är du skyddad för hela resan dit. Det gäller också sådana delar av resorna som du normalt gör också på väg till och från arbetet, säg hämtar eller lämnar på förskola. Däremot gäller skyddet inte om du gör en privat avstickare, som du inte gör dagligen till och från arbetet i normala fall, till exempel springer in för att handla ett paket mjölk och skadar dig i affären.
Burman och Åkesson har, som de flesta andra med kontorsjobb, märkt hur stor del av det vardagliga arbetet som faktiskt går att lösa hemifrån.
– Jag har nyss suttit i en domstolsförhandling som helt sköttes via videolänk – och det funkade väldigt bra, berättar Åkesson. Precis som många andra delar av mitt jobb kan man sköta det hemifrån, men det bygger på en ömsesidigt förtroende mellan mig som anställd och arbetsgivaren. Och det gäller, tror jag, i de flesta fall. Skulle en arbetsgivare tycka att det är problem att en anställd arbetar hemifrån, så bygger det på andra saker än den fysiska platsen.
Även om hemarbete kan komma att bli mer frekvent post-corona så vill Ulf Boman ändå understryka att kontoret fortfarande kommer användas och vara viktigt. Både socialt och kreativt.
Skulle en arbetsgivare tycka att det är problem att en anställd arbetar hemifrån, så bygger det på andra saker än den fysiska platsen.
– Även om det kommer nya pandemier eller en andra våg av den här så behöver vi fortfarande träffas i vårt arbete, säger han. Kontoret kommer att finnas kvar – men se annorlunda ut. Jag har sett restauranger och skolor i Kina där man använt plexiglasskivor för att skärma av folk under pandemin, den typen av tillfälliga skydd kan man nog få se även i kontorsmiljö.
Text: Mattias Dahlström
2020-06-17