Vattenfall stöder utbildning av nya kärnkraftstekniker
Energibranschen i allmänhet och kärnkraftssektorn i synnerhet har ett stort rekryteringsbehov. På Uppsala universitet läser några studenter ett högskoleingenjörsprogram skräddarsytt för en karriär inom kärnkraftsteknik.
Kärnkraften står för ungefär 40 procent av den svenska energiproduktionen, så även om Ringhals 1 och 2 nu läggs ner lär de övriga reaktorerna vara i bruk åtskilliga år till, och kommer att behöva rekrytera kvalificerad personal. Därför har Vattenfall inlett ett nära samarbete med Uppsala universitet, där man utbildar högskoleingenjörer i kärnkraftsteknik. Michael Österlund som är programansvarig för utbildningen förklarar att samarbetet inleddes genom uppdragsutbildningar, alltså utbildningar där företaget betalar universitetet för att fortbilda deras anställda.
Med en specialiserad högskoleutbildning kan processen bli mer effektiv
Michael Österlund har länge haft ett nära samarbete med branschen i sitt jobb på avdelningen för tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet.
– Vattenfall och Eon började lära känna oss och diskutera vilka utbildningar som finns. Branschen har byggts upp genom att man anställt alla möjliga sorters ingenjörer som sedan lärt sig kärnteknik på jobbet. Med en specialiserad högskoleutbildning kan processen bli mer effektiv, säger han.
Lågt intresse bland studenter
Utbildningen startade 2010. Alla studenter som gått utbildningen har fått jobb i branschen. Men under 2017 och 2018 låg den på is på grund av för lågt studentintresse. I höstas började dock fem nya studenter, varav en redan under pågående utbildning rekryterats av Forsmark. Programmet är ettårigt och studenterna måste ha läst minst två år på ett annat högskole- eller civilingenjörsprogram innan de börjar. En av de nuvarande studenterna är Johan Bergström Holm.
– Energifrågor är något jag alltid velat jobba med. Anledningen till att jag sökte till ingenjörsprogrammet i maskinteknik som jag gick först var att jag träffade en person som jobbade med solenergi och det ville jag också göra, säger han.
När utbildningen startades om 2019 sa Björn Linde, vd på Forsmark och Ringhals, i ett pressmeddelande: ”För kärnkraftsindustrin är högutbildad personal av stor vikt för lång tid framåt. Genom det här samarbetet kan vi säkra en väsentlig del av den högkvalificerade kompetens som kommer att vara efterfrågad i vår verksamhet långt in på 2040-talet”.
Johan Bergström Holm tycker att studierna i maskinteknik gav en bra grund till utbildningsåret i kärnfysik.
Johan Bergström Holm kan tänka sig alla kraftverken när han tagit examen, men helst Forsmark eller Ringhals, för att komma lite närmare familjen i Skåne.
– Jag vill ut i drift. Jag får nog börja som processoperatör och sedan efter några år bli reaktoroperatör. Så ser min dröm ut för tillfället, berättar han.
Självständig utbildningsplan
Stödet från Vattenfall möjliggör studiebesök, många gästföreläsare från branschen, simulatorträning och även en studieresa till Ljubljana för att testa en så kallad TRIGA-reaktor. Däremot kan de inte styra programmets innehåll, eftersom det är en vanlig universitetsutbildning.
– I avtalet står ingenting om programmets genomförande, det är väldigt viktigt för oss. När vi utformade kursplanerna tog vi bland annat hjälp av IAEA:s riktlinjer och best practices, säger Michael Österlund.
Hur arbetsmarknaden i stort ser ut för högskoleingenjörer spelar stor roll för hur många som går utbildningen. En del kanske söker till programmet under sin sista termin på en annan ingenjörsutbildning för att ha en backup, men sedan får de ett jobb och behöver inte börja på programmet.
Folk kan bli upprörda av att jag vill jobba med kärnkraft, men det beror ofta på okunskap
Ännu mer avgörande är enligt Michael Österlund den allmänna debatten om kärnkraft. Om man diskuterar en total nedläggning ser det förstås inte ut som en framtidsbransch. Men nu tycker han att tongångarna är mer positiva.
– Kärnkraften spelar en viktig roll för att uppnå klimatmålen. Jag tycker att den politiska debatten har svängt lite.
Johan Bergström Holm är också säker på att kärnkraften behövs och det till och med kan bli aktuellt med en utbyggnad. Men hans utbildningsval väcker reaktioner ibland.
– Folk kan bli upprörda av att jag vill jobba med kärnkraft, men det beror ofta på okunskap. Så jag försöker ta det med ro och förklarar hur det funkar och varför det behövs.
All information om utbildningen, som kursplan och behörighetskrav, finns på institutionens webbplats.
Text: Ylva Rehnberg Bild: Vattenfall
2020-02-12
Tänk på det här om arbetsgivaren vill köpa ut dig
Att köpa ut personal är ett sätt för arbetsgivare att bli av med anställda som man inte har rätt att säga upp. Det är alltid en frivillig överenskommelse och för den som får ett erbjudande om utköp finns det mycket att vinna på att ta reda på sina rättigheter – och vässa förhandlingstaktiken.
EU:s gröna giv – en klimatstrategi som påverkar hela samhället
EU:s klimatstrategi ”Den europeiska gröna given” kommer att dominera de kommande årens Europapolitik. Svåra avvägningar väntar och konflikter mellan olika ekonomiska branscher, mellan EU-länderna själva – och mellan EU och omvärlden.
Från och med den 1 april blir det skatt på förbränning av avfall. En dålig och kontraproduktiv idé, tycker många, bland annat Energiföretagen. Men regeringen står fast vid sitt beslut att införa skatten för att vända trenden med ökade utsläpp från avfallsförbränning.