Lönecoachning är lyx

När jag satt på min löneförhandling och arbetsgivaren frågade vilken lön jag kunde tänka mig så svarade jag att jag skulle kolla upp det. Sen ringde jag till Unionen och fick tips på hur jag kunde svara. Det har varit otroligt fördelaktigt för mig att ha den kontakten. Det är lyx!

lena-norman.jpg

Jag fick ett nytt jobb, en halvtidstjänst. När arbetsgivaren ville att jag skulle gå upp i arbetstid kände jag att jag behövde veta mer om vilken lönenivå som är rätt för det jobb jag gör.

Jag ville prata med någon och ringde Unionen. Jag berättade att jag jobbar som ekonomiassistent och tar hand om både kunder och leverantörer. Genom rådgivaren hos Unionen fick jag bland annat veta vilket lönespann jag borde hålla mig inom och fick tack vare det en löneförhöjning på fem procent, från 23 500 till 24 500.

Facket har siffrorna

Det gör mig inget att ha lite låg lön i början men man ska givetvis inte gå under vad som är normalt på arbetsmarknaden. Det är bra att facket har kunskaper om lönenivåer på marknaden - vad som är rimligt att begära. Själv kan jag ju ha helt fel uppfattning om vad jag borde kräva och då är det bra att kunna prata med någon som vet, som kan ta fram siffrorna.

På vårt företag är alla lika betydelsefulla, oavsett om man är chef eller medarbetare, men eftersom vi har olika mycket ansvar så tycker jag att man också ska ha olika lön. Jag vet några som inte håller med om det.

Lönemässigt har det gått bra för mig hittills och jag tror definitivt att lönen kommer att höjas i framtiden, när företaget ser mer av vad jag kan och klarar av.

Bra arbetsplats lika viktigt som lön

Något som jag värderar minst lika mycket som en bra lön är en bra arbetsplats. Här har vi en otroligt fin stämning och personalvård. Det är inte så stelt. Arbetstiden har vi har diskuterat fram med arbetsgivaren. Om jag behöver gå tidigare för barnens skull kan jag byta tider med min arbetskamrat, min chef. Vi har sex barn som ska iväg på sport och det är läxor och annat, och då är det viktigt att det finns vuxna hemma som kan ordna det. För mig är det underbart att kunna ha det så.

Lena Norman

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?