Kollektivavtal för tjänstemän inom civilsamhället gäller 2021-01-01* – 2023-04-30
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 26 månader fram till och med 2023-04-30. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt och nya avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension).
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Under hösten 2020 har IDEA Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer och Arbetsgivarföreningen KFO fattat beslut om att gå ihop i den nya arbetsgivarorganisationen Fremia från och med den 1 januari 2021.
Detta sker genom att IDEA går upp i KFO och tillsammans byter de namn till Fremia.
Då dessa båda arbetsgivarorganisationer tecknar avtal för inom ideell sektor har parterna beslutat att teckna ett gemensamt kollektivavtal.
För perioden 1 december till 31 december 2020 för KFO har separata avtal träffats om löner och anställningsvillkor. (se längre ner på denna sida)
Förändringar i Allmänna anställningsvillkor
Förändringarna är olika beroende på om arbetsgivaren tidigare tillhört KFO eller IDEA, då det nya avtalet är en sammanslagning av de båda tidigare avtalen, samt att vissa villkor ändrats därutöver. Nedanstående redogörelse är inte fullständigt uttömmande, utan ett utdrag av de viktigaste förändringarna.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar
- 1,8 procent för perioden 2022-05-01 – 2023-04-30*
*Obs! Första lönerevisionen finns i separat avtal som gäller 1 december 2020 – 31 december 2020 och som du hittar längre ner på denna sida. Den lönerevisionen är värd 2,9 procent. Alltså totalt 4,7 procent från 1 december – 31 december + avtalet 1 jan 2021 – 30 april 2023)
Lägsta löneökning
Lägsta löneökning ska vara:
- 220 kronor fr.o.m. 2022-05-01
*Obs! Lägsta löneökning för första lönerevisionen finns i separat avtal som gäller 1 december 2020 – 31 december 2020 och som du hittar längre ner på denna sida. (165 kronor fr.o.m. 2020-12-01)
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen den 1 maj 2022 ska lönen uppgå till
- lägst 18 421 kr per månad om tjänstemannen den 30 april 2022 har fyllt 20 år
- lägst 21 639 kr per månad om tjänstemannen senast den 30 april 2022 fyller lägst 24 år.
*Obs! Lägsta månadslön för första lönerevisionen finns i separat avtal som gäller 1 december 2020 – 31 december 2020 och som du hittar längre ner på denna sida.
I löneavtalet har följande tillägg gjorts:
Nytt sista stycke i § 1.4
”I samband med medarbetares återgång i arbetet efter föräldraledighet, samråder arbetsgivaren med medarbetaren om de insatser och den som behövs med hänsyn till ledighetens omfattning, för att säkerställa att den föräldraledige inte missgynnas i sin yrkes-, lön- och karriärutveckling.”
Nytt sista stycke i § 1.7
”I det fall löneprocessen skjuts upp och ny lön utges retroaktivt bör hänsyn tas till medarbetare som är sjukskrivna eller föräldralediga i syfte att medverka till att deras SGI ändras så tidigt som möjligt.”
Tidigare undantogs tjänsteman som fyllt 67 år från lönerevisionen, den åldern är nu ändrad till pensionsålder enligt 32 a § LAS*.
*68, 69 år fr o m den 1 januari 2023.
Flexpension/Deltidspension
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension/deltidspension.
Från 1 maj 2022 avsätts månatligen (löpande) 0,4 % av enligt KTP/-planen, till en sammanlagd avsättning om 1,2 %.
Förändringar för organisationer från tidigare KFO:
Avtalets omfattning
Avtalet gäller inte tjänstemän i verksamhetsledande befattning.
Anställningsformer
är fortfarande den huvudsakliga anställningsformen.
Möjlighet finns nu för arbetsgivare att anställa tjänstemän på enligt nya regler för tidsbegränsade anställningar som gäller from 2021-01-01:
- för fri
- vid vikariat för att ersätta en tjänsteman vid dennes ledighet eller frånvaro, eller för att upprätthålla en ledigförklarad befattning
- för viss säsong om arbetsuppgifternas särskilda beskaffenhet föranleder sådan anställning
- för förbundstränare, tränare eller lagledare inom organisationer med idrottsverksamhet
- för skolungdom och studerande samt vid praktikarbete
- för internationellt biståndsarbete under högst fem år. Internationellt biståndsarbete definieras enligt Socialförsäkringsbalken 5 kap 6 §.
Om man varit anställd sammanlagt 36 månader under en femårsperiod på Vikariat eller Fri visstid övergår anställningen till en tillsvidareanställning.
En övergångsbestämmelse finns för tidigare visstidsanställningar för arbetsgivare tillhörande KFO 31 december 2020 som innebär att vikariat som ingåtts inom ramen för KFOs avtal ändå omfattas av omvandlingsregeln med beräkning fr o m den 1 januari 2021.
För en anställning om fri visstidsanställning eller ett vikariat som avses gälla längre än 12 månader kan enskild överenskommelse träffas om möjlighet för arbetsgivaren eller tjänsteman att genom skriftlig underrättelse avbryta anställningen. Anställningen upphör då 1 månad efter att någondera part underrättat motparten.
Arbetstid
Reglerad arbetstid och Målstyrd arbetstid
Två nya arbetstidsbegrepp införs i allmänna villkoren, Reglerad arbetstid och Målstyrd arbetstid.
En tjänsteman har antingen reglerad arbetstid och ersätts då som tidigare för övertidsarbete, arbete på obekväm arbetstid etc. eller så kan en enskild överenskommelse träffas om Målstyrd arbetstid.
Vilka berörs?
De tjänstemän som kan träffa överenskommelse om målstyrd arbetstid är samma kategori tjänstemän som i tidigare kollektivavtal med KFO har kunnat avtala bort både arbetstidsreglerna och reglerna om ersättning för övertid.
Målstyrd arbetstid innebär att tjänstemannen har frihet att förlägga arbetstiden utifrån verksamhetens krav och behov i dialog med arbetsgivaren. Arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet kvarstår även för tjänsteman med målstyrd arbetstid. Tjänstemannen kan inte helt fritt disponera sin arbetstid utan måste kunna delta i olika former av samverkan på arbetsplatsen. Tjänstemannen ansvarar själv för att närvara i den utsträckning som verksamheten kräver. Målstyrd arbetstid bygger på ömsesidigt ansvar och förutsätter en tydlig och kontinuerlig dialog mellan tjänstemannen och arbetsgivaren om verksamhetens mål på både kort och lång sikt. I och med tjänstemannen har frihet i arbetstidens förläggning har tjänstemannen också ett eget ansvar vad gäller vila och återhämtning. Emellertid är det arbetsgivaren som har det yttersta arbetsmiljöansvaret och möjligheterna till vila och återhämtning ska diskuteras vid regelbundna avstämningar och samråd ska ske om kravet på arbetsuppgifter i förhållande till arbetstiden bedöms som onormalt. Det totala arbetstidsuttaget för tjänstemän med målstyrd arbetstid bör vara i princip detsamma som för tjänstemän med reglerad arbetstid. En överenskommelse om målstyrd arbetstid innebär inte att arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kommit överens om ett högre ordinarie arbetstidsmått
Kompensation för målstyrd arbetstid
En tjänsteman med målstyrd arbetstid kompenseras med högre lön och/eller fem eller tre semesterdagar utöver lagstadgad semester. Storleken på kompensationen ska bedömas utifrån arbetets krav på flexibilitet och den ska anges i den skriftliga överenskommelsen.
För medlemsorganisationer som tidigare har tillhört KFO per den 31 december 2020 gäller att vid anmodat arbete på lördag, söndag, helgdag eller på i 12.1.1 – 12.2.2 angivna dagar kan lokalt avtal träffas om kompensation i form av ledighet eller kontant ersättning.
Ordinarie arbetstid och beräkningsperiod
Beräkningsperioden för ordinarie arbetstid är ändrad från 4 veckor till 6 månader.
Jourtid
En förändring har gjorts vad gäller ersättningens storlek för de olika tidpunkterna för jourtjänstgöring.
Beredskapstjänstgöring
För tid tjänsteman har beredskap eller arbetar vid beredskap utgår alltid ersättning.
En förändring har gjorts vad gäller ersättning för beredskapstjänstgöring.
utges per pass för lägst 4 timmar mot tidigare 8 timmar.
Vid påkallad inställelse i arbete utges för arbetad tid, dock minst för 1 timme mot tidigare 2 timmar.
Arbetsfria dagar och dagar med högst fyra timmars arbetstid
I det nya avtalet är ytterligare några dagar helt arbetsfria eller högst fyra timmar arbetstid.
Det som gäller är:
Helt arbetsfria dagar
Dagen efter Kristi himmelsfärdsdag samt midsommar-, jul- och nyårsafton är arbetsfria.
För påskafton som inte är sedvanlig fridag bör betraktas som arbetsfri om det kan ske utan olägenhet för verksamheten hos arbetsgivaren.
I stället för ovan angivna arbetsfria dagar kan en enskild skriftlig överenskommelse träffas om att samma antal dagar och omfattning förläggs till andra dagar under året.
Arbetsfria dagar med högst fyra timmars ordinarie arbetstid
Trettondagsafton, Skärtorsdagen, Valborgsmässoafton, dagen före Kristi himmelsfärdsdag och dagen före Alla Helgons dag är den ordinarie arbetstiden högst fyra timmar.
Sådan dag bör ordinarie arbetstid normalt förläggas före kl 13.00. Om verksamhetens behov kräver annan förläggning får ordinarie arbetstid helt eller delvis förläggas efter kl 13.00.
Reglerna för uppsägning från tjänstemannens sida och från arbetsgivarens sida har ändrats till nedanstående
Uppsägningstiden från tjänstemannens sida är följande:
Anställningstid hos arbetsgivaren |
Uppsägningstid
|
mindre än 2 år |
1 mån
|
fr o m 2 år |
2 mån |
Uppsägning från arbetsgivarens sida:
Anställningstid hos arbetsgivaren |
Uppsägningstid |
mindre än 2 år |
1 mån |
fr o m 2 år till 4 år |
2 mån |
fr o m 4 år till 6 år |
3 mån |
fr o m 6 år till 8 år |
4 mån |
fr o m 8 år till 10 år |
5 mån |
fr o m 10 år |
6 mån |
Övergångsregel vid arbetsbristuppsägningar
Medlemsorganisationer tidigare tillhörande KFO fram till och med den 31 december 2020 och som senast den 31 mars 2021 har påkallat förhandlingar rörande arbetsbrist ska, för uppsägningar som sker fram till och med den 30 juni 2021, beräkna uppsägningstiden utifrån KFOs tidigare kollektivavtal § 10 mom 2:2.
Uppsägning av visstidsanställning
En ny regel för avbrytande av visstidsanställning införs.
En tidsbegränsad anställning kan bringas att upphöra i förtid genom uppsägning från endera partens sida.
Uppsägning från arbetsgivarens sida kräver att saklig grund enligt föreligger.
Lägerverksamhet med övernattning
En ny bilaga "Rekommendationer vid lägerverksamhet med övernattning” införs. Den reglerar arbetstider, vilotider och ersättningar.
Förändringar i avtalet för organisationer och föreningar från tidigare IDEA och KFO
Åldersgränser
Avtalet har anpassats utifrån de lagändringar som har gjorts avseende anställningsskydd, socialförsäkringar och pensioner för att bidra till ett längre arbetsliv.
Förändringar i lagen om anställningsskydd (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. Resterande regler kring åldersgränserna i LAS är dispositiva vilket innebär att parterna kan göra avsteg från dessa i kollektivavtal.
Nyheterna i avtalet rörande åldersgränser är följande:
- Tidigare innehöll avtalet en avgångsskyldighet vid fyllda 67 år. Den nya avtalsregleringen innebär att arbetsgivaren behöver lämna en underrättelse till den anställde minst en månad i förväg. Anställningen upphör då en månad efter att underrättelsen lämnats, dock tidigast vid utgången av den månad den anställde fyller 68 år (69 år fr o m 1 januari 2023).
- Tidigare gällde att den som fyllt 67 endast hade rätt till sjuklön från och med dag 15 om man särskilt hade avtalat om det mellan arbetsgivaren och tjänstemannen. Denna ålder är nu knuten till LAS-åldern (68 år, 69 år från och med 1 januari 2023).
Avtalet gäller 2020-12-01* – 2020-12-31
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 1 månad fram till och med 2020-12-31.
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde dåvarande kollektivavtal med sju månader. Förlängningen innebar att det tidigare avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Under hösten 2020 har IDEA Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer och Arbetsgivarföreningen KFO fattat beslut om att gå ihop i den nya arbetsgivarorganisationen Fremia från och med den 1 januari 2021.
Detta sker genom att IDEA går upp i KFO som tillsammans byter namn till Fremia.
Då dessa båda arbetsgivarorganisationer tecknar avtal för tjänstemän inom ideell sektor har parterna beslutat att teckna ett gemensamt kollektivavtal.
Utförlig information om det avtalet och nya villkor kommer inom kort.
För tiden från och med 1 december till 31 december 2020 har parterna kommit överens om att allmänna villkor i kollektivavtalet ska vara oförändrade.
För samma period har Unionen tecknat ett löneavtal som redogörs för nedan.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsats för löneökningar:
- 2,9 procent för perioden 2020-12-01 fram till 2022-04-30
(nästa lönerevision se avtalet Fremia fr.o.m. 1 jan 2021 ovan)
Lägsta löneökning ska för heltidsanställd vara:
- 165 kronor fr.o.m. 2020-12-01
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 20 år uppgå till lägst
- 18 673 kronor fr.o.m. 2020-12-01
I löneavtalet 1.1 Beräkning av för medlemmar i Unionen har följande tillägg gjorts:
I det fall löneprocessen skjuts upp och ny lön utges retroaktivt bör hänsyn tas till medarbetare som är sjukskrivna eller föräldralediga i syfte att medverka till att deras SIG ändras så tidigt som möjligt
I löneavtalets 2.2 Undantag vissa kategorier har en anmärkning tillförts:
Anmärkning
Arbetsgivaren ska på förfrågan från tjänsteman som har anställts efter den 1 januari 2020 i 2020-års lönenivå se över om det är möjligt att för aktuell tjänsteman genomföra en revision under 2021
Deltidspension (flexpension)
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för deltidspension.
Från 1 november 2020 avsätts månatligen (löpande) 0,3 % av pensionsmedförande lön enligt KTP/ITP-planen, till en sammanlagd avsättning om 0,8 %.
Förhandling om nytt avtal pågår
När ett avtal är klart kommer info här och berörda medlemmar får även information via mejl inom några dagar efter överenskommelsen.
Nyhet
Tillfällig rekommendation, tolkning med anledning av Corona viruset.
Ett förbundsavtal om korttidsarbete med statligt stöd har tecknats.
Avtalsnytt 2019
Den 1 januari 2019 avskaffas karensdagen och karensavdrag införs efter ändring i sjuklönelagen och socialförsäkringsbalken.
Avtalsnytt 2018
Nu finns avtalsnytt 2018 med vad som gäller för det andra året i den treåriga avtalsperioden på avtalsområdet publicerad här på sidan. Använd som stöd om du behöver ha koll vad som är avtalat inför nästa lönerevision. Om du har på din arbetsplats kan det finnas lokala avtal och överenskommelser som kan påverka dina villkor.
Den 1 juli 2018 höjdes taket för sjukpenningsgrundande inkomst enligt Socialförsäkringsbalken från 7,5 till 8 .
Mer information om ändringen kan du läsa i "Cirkulär om höjt tak för SGI".
Anpassning har skett i kollektivavtalen digitalt.
Avtalsperioden 2017-2020
Avtalet gäller från 1 maj 2017 till 30 april 2020.
Avtalet följer ”märket” inom industrin om ett totalvärde om 6,5 procent varav 0,5 procent avsätts till flexpension.
Löneavtalet har löneutrymme om 2,4 % 1 maj 2017, 2,0 % 1 maj 2018 och 1,6 % 1 maj 2019. (lägsta löneökning) på 200 kr/mån för 1 maj 2017, 180 kr/mån för 1 maj 2018 och 160 kr/mån för 1 maj 2019.
Flexpension
Flexpension införs på avtalsområdet och 2019 avsätts 0,5 procent i systemet för flexpension (deltidspension). Läs mer om flexpension på Unionens webbsida.
Avtal du omfattas av
Det finns många avtal för detta område, de viktigaste är samlade i trycket "Tjänstemannaavtalen 2017-2020".
Nu finns även Unionens tolkningar till avtalet i en ny utgåva.
(Uppdaterat 2020-03-19)