Så lyckas du värva nya medlemmar
Hur får man sina kollegor att engagera sig fackligt? Här kommer några tips på hur du får fler att organisera sig på just din arbetsplats.
Hur får man sina kollegor att engagera sig fackligt? Här kommer några tips på hur du får fler att organisera sig på just din arbetsplats.
Text: Anna Thelning Foto: Pressbild
Vad är viktigast att tänka på när man värvar nya medlemmar?
– Konsten att värva handlar först och främst om att synas på arbetsplatsen. Att våga fråga och lyssna på den du pratar med. Var nyfiken, ställ öppna frågor och ta reda på hur vi kan stödja just den här personen.
Om jag tycker det känns svårt att ta första kontakten, hur ska jag komma över tröskeln?
– Gör det inte till en så stor grej. Tänk i stället att det vore ojust om du inte frågade och någon missade chansen att ta del av medlemskapet. De allra flesta vill vara med och påverka på sin arbetsplats. Den vanligaste orsaken till att man inte blivit medlem i facket är att man aldrig har fått frågan.
Har du några konkreta tips på hur man får fler att bli medlemmar?
– Gör ett värvningståg och gå runt till alla och fråga om de är medlemmar. Svarar de ja, säg: Vad kul, ju fler vi är desto mer kan vi påverka! Svarar de nej, försök få med din kollega genom att vara nyfiken och ställa frågor. Ha också för vana att välkomna nyanställda så snart de är på plats. Kanske du kan vara med redan under intervjuprocessen.
Inkomstförsäkringen och lönerådgivningen är våra populäraste förmåner. Men det viktigaste är att lyssna in varje enskild individ.
Hur kan vi använda årsmötet till att engagera nya medlemmar?
– I samband med att klubben skickar ut kallelser till årsmötet kan de skicka ut ett annat mejl till icke-medlemmar där de säljer in vilket inflytande de kan få om de blir medlemmar innan mötet. Beskriv vilka frågor ni jobbar med just nu och fråga vad som engagerar dem. Kanske vill de vara med och påverka just dessa frågor eller vilka som blir representanter för deras arbetsplats.
Vilka argument och budskap brukar bita bäst?
– Inkomstförsäkringen och lönerådgivningen är våra populäraste förmåner. Men det viktigaste är att lyssna in varje enskild individ.
Facebook, anslagstavlor, mejl – hitta en kanal som funkar och använd den. Det viktigaste är att synas.
Du ansvarar för kursen ”Hur säljer vi vår idé”. Vad lär man sig där och vilka kan gå den?
– Kursen erbjuds alla våra förtroendevalda. Här varvas teori och praktik och vi lär oss hur vi på bästa sätt presenterar vår idé. Vad innebär ett medlemskap och vad får man egentligen för pengarna? Vi tränar frågeteknik och lär oss ta kontakt, identifiera behov och få till avslut. Kursen är kostnadsfri och ges två gånger per år.
Vilka kontaktvägar tror du mest på?
– Facebook, anslagstavlor, mejl – hitta en kanal som funkar och använd den. Det viktigaste är att synas. Dela ut material och informera dina kollegor vad du jobbar med. Behöver man extra stöd kan man kontakta sitt
regionkontor
. Kanske vill man ha en föreläsning inför kommande
lönesamtal
eller en omorganisation.
Vilka misstag bör undvikas och hur får man till ett avslut?
– Det vanligaste misstaget är att man bara rabblar upp så många argument och förmåner som möjligt. Anpassa argumenten och försök vara så konkret som möjligt för att få till ett avslut. Säg: Vill du bli medlem? Vad, kul! Ska vi ta det från den 1 januari eller 1 februari?