Med ett allt mer uppskruvat arbetstempo kan det vara svårt att hitta tid för morgondagens kunskaper. Trots att det är precis kompetensutveckling som behövs, både för den enskilde medarbetaren och för företaget. Hur får man ihop den ekvationen? Unionen frågade IBM, Ericsson och Cygate, tre företag som tagit detta knepiga men viktiga ämne på stort allvar.
Text: Martina Nyhlin Bild: Colorbox
– Kompetensfrågan är en av samhällets viktigaste frågor. Vi ser de anställda som företagets största tillgångar och har investerat massor i att ta fram resurser och verktyg för att hjälpa dem att hitta och bygga bra karriärer och kunna fortsätta bemöta kundernas olika behov, säger Rozita Dadras, IBM:s svenska personaldirektör.
Genom att erbjuda en mix av olika alternativ via vår digitala läroportal kan våra anställda välja mellan att till exempel se relevanta videos, läsa korta artiklar, ta en e-learning eller anmäla sig till en klassrumsträning som kan köras virtuellt eller ”på plats”.
Dagens digitalisering ger stora möjligheter till lättåtkomliga kompetensutvecklingsverktyg.
– Via utbildningsportalen "Your Learning” kan till exempel våra medarbetare utifrån skräddarsytt utbildningsbehov få stöd för att komma från punkt A till punkt B i sin karriär, och nå personer som har intressanta befattningar för närmare coachning, säger Rozita Dadras.
De anställda är företagets största tillgångar och kompetensfrågan en av samhällets viktigaste frågor idag. Det menar Rozita Dadras, personaldirektör på IBM Sverige.
Viktiga checkpoint-diskussioner
Via e-utbildningar kan personalen också certifieras inom olika kompetensområden.
– ”Badges” (digital emblem som symboliserar färdighet och bedrift och som lätt kan delas med andra via sociala kanaler) är ett av de nya sätt som IBM tillämpar för att belöna lärande och bedrift, säger Rosita Dadras.
Som företag måste vi hela tiden se till att få spännande uppdrag så att personalen kan ta sig an nya projekt där de kan få användning av sina kunskaper. Det är så man får riktig utväxling på sina färdigheter.
Eftersom social kompetens blir allt viktigare i dagens arbetsliv jobbar IBM även mycket med personlig feedback och coachning.
– Vi har flera mentorsprogram – både externa och interna – och cheferna har varje kvartal så kallade ”checkpoint-diskussioner” med sina anställda, för att diskutera den anställdes prestation kopplat till uppsatta mål, säger Rozita Dadras.
Lena Beming, global utvecklingsdirektör på Ericsson, menar att idén om ”gå på kurs” har blivit obsolet. Lärande idag måste vara inbyggt i arbetslivet och komma från både informella och informella sammanhang.
Informellt lärande betyder allt mer
Lena Beming är global utvecklingsdirektör på Ericsson. Hon säger att synen på kompetensutveckling har förändrats genom åren.
– Förr betydde det ”gå på kurs”, men idag räknar vi även in andra typer av formellt och informellt lärande såsom att läsa artiklar, lära av kollegor och i projekt, säger hon.
Även på Ericsson använder man gärna digitala hjälpmedel.
– Vi har alla fulla dagar så det kan vara svårt att hitta tid för kompetensutveckling. Men genom att erbjuda en mix av olika alternativ via vår digitala läroportal kan våra anställda välja mellan att till exempel se relevanta videos, läsa korta artiklar, ta en e-learning eller anmäla sig till en klassrumsträning som kan köras virtuellt eller ”på plats”. På så sätt kan även kortare tidsluckor användas till kompetensutveckling i stället för att boka upp flera dagar på annan ort, säger Lena Beming.
Via utbildningsportalen "Your Learning” kan våra medarbetare skräddarsytt stöd för att komma från punkt A till punkt B i sin karriär, och nå personer som har intressanta befattningar för närmare coachning.
Ericsson har också ett ”virtuellt campus”, där de anställda kan lyssna på föreläsningar och delta i diskussioner med företagets experter kring till ämnen såsom 5G, molnlagring och digitalisering oavsett var i världen de befinner sig.
Målet är att skapa en levande och bejakande ”lärandekultur”.
– Vi vill skapa en organisation där anställda vet hur just de lär sig bäst, har ett eget driv att lära, delar med sig av sin kunskap och erfarenhet, och är villiga att förändra sig baserat på nyförvärvad kunskap, säger Lena Beming.
Mikael Ryberg, Head of Consulting South på Cygate, menar att det är först genom praktiskt utövande som man får riktig utväxling på nya kunskaper. Här har företagsledningen ett stort ansvar.
Riktig utväxling kräver praktiskt utövande
Konsultföretaget Cygate ser en stor hunger hos medarbetarna att utvecklas. Man jobbar mycket med partnercertifiering och har till exempel tolv anställda som är certifierade CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) som är den högsta nivån hos partnerföretaget Cisco.
Men, poängterar Mikael Ryberg, Head of Consulting South på Cygate, det är också avgörande att de teoretiska kunskaper som personalen tillskansar sig hela tiden går vidare från teoretisk nivå till partiskt utövande.
– Som företag måste vi hela tiden se till att få spännande uppdrag så att personalen kan ta sig an nya projekt där de kan få användning av sina kunskaper. Det är så man får riktig utväxling på sina färdigheter, säger Mikael Ryberg.
2017 fick Cygate pris för sitt ”Kickstart-program” som innebär att juniorerna får cirkulera på företaget för att skapa sig en bild av var de trivs bäst och bidrar bäst. På Cygate tycker man också att en tydlig kompetenstrappa är till hjälp för att utveckla medarbetarna vidare.
Det är också viktigt att kontinuerligt tillföra ny arbetskraft till företaget för att säkra generationsskiften.
2017 fick Cygate pris för sitt ”Kickstart-program” som innebär att juniorerna får cirkulera på företaget för att skapa sig en bild av var de trivs bäst och bidrar bäst. På Cygate tycker man också att en tydlig kompetenstrappa är till hjälp för att utveckla medarbetarna vidare.
– Man ska kunna se exakt vad som behövs för att ta nästa steg. Och det är viktigt med andra utvecklingsmöjligheter än att bli chef, alla vill inte bli chefer, säger Mikael Ryberg.