Text: Jonatan Leman Foto: Lena Svensson
Viljan att påverka väcktes tidigt. Lena Svensson växte upp i ett hem där man ofta pratade arbetsmiljö och fackliga rättigheter. Sedan hon själv tog klivet in i yrkeslivet har hon varit på i stort sett varje arbetsplats. Efter många år som på Apotek Hjärtat fick hon 2015 frågan om hon ville bli ordförande på företagets i Unionen.
– Först tänkte jag att jag inte hade tid. Men nu när barnen är stora kände jag att det var dags att ge det en chans. Det känns väldigt viktigt för mig att hjälpa våra medlemmar, säger Lena som vid sidan om klubben jobbar som apotekstekniker på Apotek Hjärtat i Löddeköpinge.
Många är missnöjda med sina scheman. Sedan vi tog över Ica Maxis apotek har sjukskrivningarna ökat.
Trots att företaget har över 1 100 medlemmar i Unionen består klubbstyrelsen i dag bara av fem personer. Så det fackliga arbetet kräver sin kvinna. Lena säger att hon får 4–5 mail varje dag och många medlemmar ringer på såväl kvällar som helger. Just nu handlar många frågor om schemaläggning och sjukskrivningar.
– Väldigt många är missnöjda med sina scheman. Sedan vi tog över alla apotek på Ica Maxi har sjukskrivningarna ökat. Där är öppettiderna klockan 7–22 och det är tufft. Vi har fått signaler om att folk inte längre orkar jobba heltid på dessa enheter, det gäller även anställda som är 35–40 år. Då kan man undra om vi verkligen ska följa Maxis öppettider, säger Lena.
Färre anställda gör mer på mindre tid
Under våren visade Unionens arbetsmiljöbarometer att den psykiska ohälsan är större inom Farmaci & Hälsa än i övriga branscher. Lena Svensson är inte förvånad över resultatet. Hon upplever att apoteken blir allt mer slimmade – färre måste göra mer på mindre tid.
– I dag hinner man knappt vara sjuk eller vabba. Vi levde lite i en skyddad verkstad under det statliga monopolet, men nu gäller helt andra villkor. Bland farmaceuter har vi heller inte haft någon riktigt generationsväxling än, så det är svårt att ställa om för många.
Jag tror att arbetsgivaren tänker fel för det är dyrare med sjukskrivningar än förebyggande hälsoarbete.
Semesterfrågan är ett annat växande bekymmer. För att få fyra veckors sammanhängande ledighet är det inte ovanligt att man måste ta ut sin semester allt tidigare eller senare. Själv går inte Lena på sommarlov förrän en bit in i augusti. Det är minst sagt kontraproduktivt.
– Vi är ju inga robotar, förr eller senare tar vi slut. Jag tror att arbetsgivaren tänker fel för det är mycket dyrare med sjukskrivningar än förebyggande hälsoarbete. Dessutom har vi inte tillräckligt med tid för när vi jobbar så här slimmat, säger Lena.
Klubben tog strid för nya arbetstidsavtal
Men trots alla problem med stress, scheman och psykisk ohälsa har Lena aldrig ångrat sitt beslut att arbeta fackligt. I dag sitter hon i både förhandlingsgruppen och bolagsstyrelsen – och även om Apotek Hjärtat är ett stort företag vågar den lilla klubbstyrelsen ta strid när det krävs.
– Även om vi inte tycker lika så känner jag att vi får gehör för våra argument. Jag är särskilt nöjd med att klubben har lyckats förhandla oss till ett mycket bättre .
När känns uppdraget som viktigast?
– Varje gång vi lyckas i en förhandling. Det är medlemmarna som är drivkraften, allt annat är bisysslor brukar jag säga. Jag önskar bara vi kunde bli fler i klubbstyrelsen. I dag har vi ingen från Hjärtat norr om Göteborg. Fler borde engagera sig!