Ett arbetsmiljöombud berättar

Bild Lina

Lina Högberg Wahlström har många fackliga förtroendeuppdrag, bland annat arbetsmiljöombud och vikarierande huvudarbetsmiljöombud på Keolis Sverige i Stockholm. Hennes driv ligger i att kunna påverka för att skapa en arbetsmiljö där folk trivs och mår bra – och att utmana sig själv.

Hur kommer det sig att du blev arbetsmiljöombud?

–  Jag blev tillfrågad och min spontana reaktion var ”visst, varför inte!”. Om någon mår dåligt vill jag gärna hjälpa till för att personen ska känna sig glad och trygg. Dessutom är jag lite ”lat”. Ser jag ett arbetsmoment med många steg så kommer jag gärna med förslag på förenklingar.

Vilka är de viktigaste frågorna på din arbetsplats?

–  Keolis levererar kollektiv busstrafik, vilket betyder att arbetsmiljö och exempelvis skiftarbete är en stor fråga. Ska man bara jobba förmiddag, eftermiddag eller natt? Är det okej att man bara hinner träffa sitt barn i 10-20 minuter per dag? Att vi har lyft frågan gör att det har blivit bättre.
–  En annan viktig fråga är samverkan mellan fack och arbetsgivare.

När upplever du att du får belöning för ditt fackliga engagemang?

–  När jag har bjudit in till arbetsmiljömöte och folk blir engagerade – när man ser att gnistan tänds. Det känns alltid härligt när någon kommer fram till mig efteråt och tackar för ett bra möte. Dessutom är jag med i arbetsutskottet för nätverket för ungdomsombud i Sverige, och det betyder mycket att träffa alla dessa fantastiska människor.

Har du tips till någon som funderar på att ta ett fackligt uppdrag?

–  För min del handlar det mycket om att våga utmana sig själv. Det är också viktigt att ha ett motiv och att förstå att det inte alltid kommer att bli som man vill. Man har ändå varit med och påverkat. Man bör också fundera på i vilken av de fackliga rollerna man passar bäst.
–  Man bör inte heller vara rädd att säga vad man tycker. Och när det kommer till argumentation – kom ihåg att skilja på rollen och personen som du har framför dig … och att inte vara långsint.

Har du nytta av uppdraget även i jobbet och privat?

–  Jag har blivit bättre på att lyssna på vad folk säger och att vara öppnare mot andra. Dessutom kan jag sätta på mig lagar-regler-och-avtalsglasögonen. Det betyder att jag upptäcker sånt som jag annars inte hade tänkt på, exempelvis behovet av en riskanalys när huvudkontoret skulle flyttas. En annan bra sak är att jag stolt kan ta upp mitt fackliga engagemang i cv:t.

Hur ser arbetsgivaren på det fackliga arbetet?

–  Det beror lite på chefsnivå – det är lättare centralt än lokalt. Det i sin tur beror på befogenheter och inblick i det fackliga uppdraget. Inom ramen för samverkan tar vi nu fram riktlinjer för att underlätta arbetet. Och jag upplever att det går mot en mer öppen attityd.

Nyligen ställde du upp som ”fotomodell” för att inspirera Unionens medlemmar att ta ett uppdrag som förtroendevald. Hur var det att agera framför kameran?

–  Det var jättekul och mer ansträngande än jag trodde. Det ska bli väldigt spännande att se hur bilderna blev!

Nyckelord: 

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Ja Nej