Semestern är slut och vardagen är tillbaka
För många innebar återgång till jobbhösten detsamma som att öppna upp datorn på köksbordet.
För många innebar återgång till jobbhösten detsamma som att öppna upp datorn på köksbordet.
Så är semestern slut och vardagen är tillbaka igen. För många innebar återgång till jobbhösten detsamma som att öppna upp datorn på köksbordet. Köksbordet som nyligen samlade familjen och vännerna till planera-semestern-middag och där smulor av rostat bröd nu ligger kvar efter morgonens frukost.
I en undersökning som Unionen gjorde i början av sommaren svarade sex av tio tjänstemän som arbetat hemma under våren att deras fysiska arbetsmiljö har försämrats när de jobbat hemma. Mer än hälften tyckte också att deras sociala arbetsmiljö blivit sämre. Alla bor inte i en stor villa på landet med ett särskilt arbetsrum och utflugna barn. Och lika utmanande som det är att få till arbetsro i en liten lägenhet med högljudda barn är det att få en pratstund vid kaffeautomaten om man bor i ett singelhushåll. Det ekar tyst när alla loggat ut från Teams.
I våras överrumplades vi alla av den akuta situationen. Vi fick snabbt anpassa oss efter pandemin. Och det ska vi göra. Att rädda liv går naturligtvis allra först. Men nu när vi har passerat den mest akuta situationen behöver vi även se till att de förhållanden vi befinner oss i är långsiktigt hållbara.
Unionens undersökning om arbetsmiljö pekade även på en annan viktig aspekt. På arbetsplatser där man aktivt arbetar med arbetsmiljöfrågor hade fler arbetsgivare agerat och vidtagit åtgärder för att förbättra situationen för medarbetaren än de gjort på arbetsplatser där man inte jobbar aktivt med arbetsmiljön. Och på de arbetsplatser där arbetsmiljöfrågor är något man diskuterar till vardags var hela nio av tio (!) svarande nöjda med hur arbetsplatsen agerat för att minska riskerna att medarbetarna smittas av viruset.
Det visar tydligt att arbetsplatser där man jobbar aktivt med arbetsmiljön är bättre rustade att hantera oförutsedda utmaningar.
Hur den här situationen kommer att påverka oss i längden är omöjligt att veta. Och det finns väldigt lite forskning om hur distansarbete kommer att påverka vår hälsa. Här och nu får vi hjälpas åt att lösa situationen på bästa sätt. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete kan inte lösa allt, men det är en bra start och en bra bit på vägen.
Alla vi som är förtroendevalda i Unionen har tillsammans med arbetsmiljöombuden en viktig roll att fylla för att hjälpa våra kollegor till en så bra arbetsmiljö som möjligt både vid distansarbete och vid återgång till kontoret. Låt oss tillsammans fortsätta att göra det med rena händer och varmt hjärta!
Marina Åhman 2:e vice ordförande