Har vobb blivit ett tvång?
En ny undersökning från Unionens visar att möjlighet till hemmajobb under pandemin gjort att fler väljer vobb framför vabb.
En ny undersökning från Unionens visar att möjlighet till hemmajobb under pandemin gjort att fler väljer vobb framför vabb.
Publicerad 02 feb. 2022
Årets andra månad är här. Ökänd som eländiga Vabruari. Månaden då småbarnsföräldrar är hemma med sjuka barn som allra mest. Men pandemin har utmanat februari på tronen. Redan i november rapporterade Försäkringskassan att vabb:andet slagit alla tidigare rekord. Och sen kom omikron, med rapporter om stängda förskolor och skolor där var fjärde elev var sjukanmäld.
Att få ihop arbetslivet med barn som inte får vara i förskola och skola, både oftare och längre än vanligt, har varit tufft för många småbarnsföräldrar.
Räddningen kan vara möjligheten att vobba istället för att vabba. Alltså att du är hemma med sjukt barn samtidigt som du jobbar hemifrån med lön från din arbetsgivare.
En ny undersökning från Unionens visar att möjlighet till hemmajobb under pandemin gjort att fler väljer vobb framför vabb. För den som redan har jobbet på plats i hemmet är steget inte stort att ”flytta hem” jobbet. Samtidigt visar undersökningen att allt färre tycker det funkar bra att vobba.
Vad beror det på? Har ett fenomen som vi tidigare upplevde som en flexibel och lite smart möjlighet blivit något man förvänta göra när man ändå jobbar hemma? Gör hemmajobbet att det blir svårare att säga att man faktiskt måste logga ut och ta hand om sitt barn till hundra procent?
Ja, kanske.
Men även om hemmakontoret gör att steget att vobba blir mindre så kan en arbetsplats inte bygga en verksamhet på att medarbetares barn aldrig blir sjuka. Det är dessutom varje förälders lagstadgade rätt att vårda sitt sjuka barn.
Men att vobba måste alltid vara frivilligt!
Kräksjukor, snuvor och virus kommer ofta oplanerat - och kanske när man känner att det passar som allra sämst. Tyvärr visar Unionens undersökning att det saknas rutiner för vobb och vabb på sex av tio arbetsplatser. Men att medarbetare skaffar barn och att barnen ibland blir sjuka är något som alla känner till. Därför måste fler arbetsgivare planera för det oplanerade.
Det finns många fördelar för den som har möjlighet att vobba. Man halkar inte efter och får inget inkomstbortfall. Det är bra för arbetsgivaren att verksamheten flyter på.
Men att vobba måste alltid vara frivilligt!
Ordförande Martin Linder