Att vabba eller vobba?
Det är inte alltid lätt att släppa jobbet när man är hemma med sjukt barn, skriver andre vice ordförande Marina Åhman.
Det är inte alltid lätt att släppa jobbet när man är hemma med sjukt barn, skriver andre vice ordförande Marina Åhman.
Publicerad 22 jan. 2020
Nytt år, ny start. Vi har mycket spännande att se fram emot i Unionen den närmsta tiden. Inte minst avtalsrörelsen där vi ska fortsätta utveckla kollektivavtalen och skapa bättre förutsättningar för Unionens medlemmar.
Något som man kanske inte ser fram emot lika mycket är februari, eller ”vabruari”. Månaden då uttaget av vab vanligtvis skjuter i höjden. Sjuka barn och snuviga föräldrar verkar utgöra majoriteten av befolkningen just då och säkerligen blir det samma visa även i år. Så då kommer frågan, blir det vab eller vob?
Om du inte är bekant med begreppet vobba så är det alltså en sammanslagning av orden vabba och jobba. Man jobbar hemifrån med bibehållen lön samtidigt som man vårdar sjukt barn. Det förutsätter att man inte tar ut ersättning från Försäkringskassan.
Att vobba är en vanlig företeelse idag. Hela sju av tio tjänstemän gör det enligt Unionens nya Novus-undersökning. Många av våra medlemmar har stort eget ansvar i sitt jobb. Att kunna jobba hemifrån när ens barn är sjukt och man själv tycker att det passar, ses av många som en frihet. Men varför har vobbandet blivit så vanligt?
Få upplever det som ett direkt krav från arbetsgivaren, men ansvarskänslan är som sagt ändå stor. För sju av tio handlar det om att man vill hinna med sina arbetsuppgifter, för sex av tio att man inte har någon att lämna över jobbet till och hälften anger att de vill underlätta för sina kollegor. Fler kvinnor än män känner denna press. Man känner sig tvungen att ”få undan lite”.
Tyvärr handlar det allt för ofta om dagens mycket slimmade organisationer. Bakåt i tiden budgeterade arbetsgivare för normal frånvaro och det borde de börja göra igen. Människor ska kunna förena jobb och föräldraskap, det säger lagen, och ingen ska känna sig tvungen att behöva vobba. Valet att vobba ska utgå från barnets behov av omvårdnad och dina egna förutsättningar att klara av det. Inte från de krav som arbetet ställer på oss.
Så oavsett om ni väljer att vabba eller vobba, ta hand om era små och ta hand om er själva nu när februari står för dörren.
/Marina
2020-01-29