"Fler måste få veta vilken hjälp som finns att få hos facket"

Det var efter att ha blivit uppsagd på felaktiga grunder som Robin Kullberg fick upp ögonen för vilken hjälp han kunde få från Unionen. I dag hjälper han andra att få koll på vilka rättigheter de har i sin roll som arbetsplatsombud på reklambyrån Södra tornet kommunikation.

Bild RobinVad fick dig att bli förtroendevald ?
– På min tidigare arbetsplats blev jag väldigt sjuk på grund av ett muskelavslappnande ämne som cirkulerade i luftkonditioneringen. Det löste min arbetsgivare genom att säga upp mig på grund av så kallad ” arbetsbrist ”. Då fick jag hjälp av Unionen att få rätt i en förhandling och ekonomisk ersättning så att jag lättare kunde gå vidare och söka ett nytt jobb.

– Innan hade jag inte tänkt så mycket på vad medlemskapet innebar men efter det här kände jag att fler måste få veta vilken hjälp de kan få från facket.

Hur gick det att komma in i rollen som förtroendevald ?
– Det var inte så stor skillnad mot innan eftersom jag alltid tagit ett ansvar för de här frågorna. Om någon undrat över regler så har de kunnat vända sig till mig och jag har alltid diskuterat arbetsrättsliga frågor med min chef innan jag blev ombud . Skillnaden nu är att jag har en formell facklig roll.

Vilka frågor är vanligast från dina kollegor?
– Det är frågor som rör arbetsrätt, till exempel vad som gäller vid semester eller föräldraledighet. Ibland kan jag svara och ibland hänvisar jag till Unionens hemsida eller tipsar vem man ska ringa och prata med.

Vad engagerar dig?
– Jag blir upprörd när människor blir orättvist behandlade eller utnyttjade och är i en position där de kanske inte kan säga nej. Därför är facket så viktigt. Vi kan hjälpa människor som kanske inte vågar ta striden själva.

Vad har ni sett för förbättringar tack vare den fackliga närvaron?
– Det mest konkreta exemplet är nog när vår arbetsgivare menade att de inte behövde betala ut semesterlön . De saknar nämligen kollektivavtal och trodde inte att de behövde göra det. Men vi påpekade att det faktiskt är lagstadgat och att de hade den skyldigheten. Då började de genast betala ut semesterlön och även för den tid vi hade missat eftersom de var måna om att göra rätt.

Hur påverkar det dig som förtroendevald att arbetsgivaren saknar kollektivavtal?
– Min arbetsgivare uppskattar att jag har tagit den här rollen och de kunskaper och resurser som jag får genom Unionen ses enbart som en tillgång. Vi vill båda att det går rätt till så vi hjälps åt. Det är inget krig som pågår mellan Unionen och arbetsgivaren och de har sagt att den dag alla anställda är intresserade det så tecknar de kollektivavtal.

– Men även om det fungerar väldigt bra idag så tror jag att min fackliga roll behövs, för på längre sikt kan ju saker förändras i alla företag.

Vad gör dig till en bra förtroendevald?
– Jag är ganska modig och vågar ta de jobbiga samtalen. Om jag ser något som är fel så tvekar jag inte att ta upp det. Jag tror att om man pratar så löser man det mesta och de flesta uppskattar om man är ärlig.

 

”En kontorsflytt blev ett bra tillfälle att engagera oss fackligt”

När Best Western Scandinavias huvudkontor i Stockholm både stod inför en expansion och en flytt insåg personalen att det var viktigt med ett fackligt perspektiv. Därför tog Tanja Persson och några av hennes kollegor reda på vilka av Unionens medlemmar på arbetsplatsen som ville engagera sig. Det resulterade i att hon själv blev arbetsplatsombud och att man i dag, ett år senare, är redo att bilda klubb

Vilka är de viktigaste frågorna på din arbetsplats?
–  Många är intresserade av avtals- och pensionsfrågor. De vill veta hur man hittar avtal och frågar hur jag gör med min egen pension. När jag har varit på fackliga föreläsningar är man nyfiken på vad jag har lärt mig. Vid flytten var det dessutom många frågor kring arbetsmiljön.
–  Det är också viktigt med policys och regler. Samtidigt gäller det att hitta en bra balans eftersom vi jobbar fritt under ansvar.

När upplever du att du får belöning för ditt fackliga engagemang?
–  Det känns väldigt bra att ha kunskap att kunna svara på frågor. Jag jobbar också för att medlemmarna ska gå på informationsträffar, och det är alltid roligt när jag lyckas. En annan viktig aspekt är att det känns fint att engagera sig i sin egen situation. Exempelvis pratade vi med fastighetsägaren om att det var kallt på kontoret. Nu har vi fått en temperatur som passar oss bra.

Har du tips till någon som funderar på att ta ett fackligt uppdrag?
–  Det är viktigt att man verkligen vill engagera sig – att man vill fungera som en representant för medlemmarna. Det är också viktigt att man vill driva frågor som kan förbättra arbetsplatsen.

Har du nytta av uppdraget även i jobbet och privat?
–  Ja, jag är påläst och vet vilka villkor som gäller på arbetsplatsen.  Dessutom är det roligt att lära sig nya saker, exempelvis arbetsrätt.
–  När nära och kära ber om hjälp är det roligt att kunna ge tips och svara på frågor. Exempelvis kan det handla om utvecklingssamtal och hur jag hade gjort i samma situation.

Hur ser arbetsgivaren på det fackliga arbetet?
–  Han är positiv och stödjer oss. Dessutom avlastar vi honom i vissa frågor, vilket han uppskattar.

Best Western i Danmark och Norge har nyligen slagits samman med Sverige. Hur ser du på framtiden?
–  Jag ser ljust på framtiden. Det ska bli spännande att se hur vi kan samverka och hur vi kan inspirera varandra i fackliga frågor. Dessutom är det roligt att lära känna nya kollegor.

Lägg till ny kommentar

Hjälpte informationen på denna sida dig?