Pandemin har lett till svårigheter för många egenföretagare, men affärscoachen Agneta Hoflin har sett att motgångarna ofta kan vändas till möjligheter. "Research och nytänkande krävs för att fånga upp nya affärsmöjligheter. Men handen på hjärtat – hur mycket tid lägger du på det och hur har du planerat för att hämta in kunskap?"
Coronakrisen snabbade på ökningen av konkurser i Sverige under våren när redan svaga verksamheter slogs ut. Sedan dess har antalet konkurser minskat jämfört med förra året, men många egenföretagare kämpar nu med att få sina verksamheter att gå runt. Nya restriktioner och begränsningar införs nu som inte gör det enklare att fortsätta sitt företagande.
Kravet på utveckling och omställning har speedats upp
Pandemin kan ge möjligheter för egenföretagaren att anpassa sig och ställa om verksamheten, säger Unionens affärscoach Agneta Hoflin.
Unionens affärscoach Agneta Hoflin har följt utvecklingen och möter dagligen egenföretagare som kämpar för att gå vidare i krisen.
– Egentligen har det inte bara att göra med pandemin. Men kravet på utveckling och omställning har speedats upp, säger Agneta Hoflin som menar att det i grunden handlar om att se möjligheter istället för problem.
– Det kan låta som en klyscha, men det finns enorma möjligheter egentligen. Frågan är hur du upptäcker och tar vara på dem? Det som jag först och främst vill lyfta fram är att samla in kunskap. Kunskap om omvärlden, om marknaden, om dina kunder och deras behov. Vad händer och vad får det för konsekvenser för dig och för din målgrupp? Finns det nya målgrupper och kunder nu?
Att hämta in kunskap ska vara prio nummer ett
Agneta Hoflin menar att kunskap kan vara många företagares starkaste konkurrensmedel.
– Att hämta in kunskap ska vara prio nummer ett för företagaren. Research och nytänkande krävs för att fånga upp nya affärsmöjligheter. Men handen på hjärtat – hur mycket tid lägger du på det och hur har du planerat för att hämta in kunskap?
Stegen mot omställning
Agneta Hoflin sammanfattar vilka steg mot en omställning och anpassning som man kan ta i följande lista:
1. Byt perspektiv
– Sätt på dig din kunds kläder. Vilka utmaningar skulle du ha då? Vad skulle du behöva för hjälp? Vilka konsekvenser skulle den och den åtgärden få? Vilken affärsnytta?
2. Strukturera informationen
– Samla informationen metodiskt och strukturera den på datorn, i mobilen eller på papper. Mappa in idéerna för att kunna jobba vidare med dem.
3. Analysera
– Ta hjälp av kriterierna styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Begreppet är vedertaget på engelska som SWOT: Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats.
4. Identifiera vad du ska göra
– Prioritera med det grova urvalet "bra att ha" och "måsten" för kunden (Nice to have och Need to have). Det som hamnar under "måste" är sannolikt det som man ska agera på.
5. Utforma en praktisk lösning
– Paketera den så att den blir lätt att sälja genom att fokusera på att kommunicera affärsnyttan. Det här tillför jag med den här lösningen!
6. Förverkligande: Mål och plan
– Krångla inte till det när du ska sätta planen i verket. Kanske ett pilotprojekt där lösningen får växa fram tillsammans med kunden? Och var beredd på att ifrågasätta saker och ting i grunden. Marknaden bestämmer om du är relevant eller inte och du kanske upptäcker att din sak-kompetens inte är relevant, men att du är en bra projektledare? Då är det kanske projektledning som du ska sälja? Utvärdera resultaten hela tiden utifrån mål som du kan mäta, säger Agneta Hoflin som tror att många egenföretagare har stora möjligheter att upptäcka sina möjligheter genom att ta reda på mer om sin bransch och genom att nätverka.
Ordna ett system för att samla in kunskap om trender och beteenden
Hur gör man i praktiken? Vilket är första steget?
– Ordna ett system för att samla in kunskap om trender och beteenden – de förändras hela tiden och kunskapen måste uppdateras. Dels kan man ta reda på vilka utvecklingsprojekt som finns inom ens bransch. Exempelvis Vinnova jobbar med detta och rapporterna finns på deras hemsida. Kolla också vad konkurrenterna gör. Och våga fråga kunderna! Det kan göras både i ett informellt samtal, men också mer strukturerat i enkäter. Få dem att förstå att ni tjänar på att dela den informationen, säger Agneta Hoflin och påminner om att man måste ifrågasätta vad man säljer.
Vad är det du kan som andra inte kan erbjuda?
– Nu kanske du har en specifik tjänst som du säljer, men vad är det du kan som andra inte kan erbjuda? Skulle man jämföra med fordonsindustrin så bör man inte fokusera på att sälja ett visst bilbälte utan istället personsäkerhet.
Befintliga kunder ofta underskattade
När det gäller nätverk för att skaffa sig mer kunskap menar Agneta Hoflin att de befintliga kunderna ofta är underskattade.
– Man har en guldgruva där och även partners eller andra aktörer inom ens område. Intervjua dem. Arrangera workshops och brainstormingsmöten. Var aktiv på Linkedin och bygg ditt eget varumärke.
Man kan vara den som skapar de där mötesplatserna som man saknar
– Nätverkande kan vara svårare under coronan, men det finns alternativ. Exempelvis har branschtidningar digitala plattformar som fungerar bra och det finns seminarier och mässor, säger Agneta Hoflin.
– Man kan vara den som skapar de där mötesplatserna som man saknar. Var kreativ och hitta bra lösningar. Bara att skapa ett nätverk eller forum inom branschen kan ge nya idéer, inspiration och leda till praktiska resultat, säger Agneta Hoflin.