Hjälp oss sätta gränser!
Möjligheten att kunna vara flexibel underlättar vardagen för många. Att till exempel kunna jobba hemma och läsa mejl i mobilen innebär en frihet. Men det gränslösa arbetslivet innebär även utmaningar.
Möjligheten att kunna vara flexibel underlättar vardagen för många. Att till exempel kunna jobba hemma och läsa mejl i mobilen innebär en frihet. Men det gränslösa arbetslivet innebär även utmaningar.
De senaste decennierna har arbetslivet förändrats i grunden. Det är bara drygt tio år sedan som Apple presenterade en telefon som du även kunde läsa mejl på. Då var det en revolution. Idag är det en självklarhet. Och flexibiliteten är i grunden positiv. För visst är det skönt att inte vara beroende av tid och rum på samma sätt som tidigare. Likaväl som man kan utföra bankärenden vid skrivbordet, kan man mejla chefen medan man kokar makaroner till kidsen eller ta ett Skypemöte på bussen hem. Men det gränslösa arbetslivet innebär också utmaningar och här har arbetsgivaren ett stort ansvar.
Sedan tre år tillbaka finns ett nytt regelverk på plats, OSA, som ska bidra till att mer hållbart arbetsliv. Men än så länge är reglerna inte tillräckligt kända. Det vill Unionen ändra på och därför lanseras en kampanj om återhämtning där medlemmar och förtroendevalda får mer kunskap.
Kampanjen kallas #unplugged, och kommer att spridas i flera kanaler, bland annat sociala medier. Det finns artiklar och filmer om hur mobilen påverkar hjärnan, och checklistor på hur man minskar sitt mobilberoende. Och det finns möjlighet att testa hur mycket av sin fritid man lägger på jobbet – tid man kunde ha lagt på att läsa saga för sina barn, eller gå en promenad i skogen.
– Till kampanjen har vi även tagit fram ett gediget material som vänder sig speciellt till er förtroendevalda, säger Anna Erhart, sektionschef för Opinion och PR på Unionen, som tagit fram kampanjen.
Det kommer att finnas snabbguider till regelverk, argument för varför arbetsgivare ska satsa mer på arbetsmiljön (det ökar vinsten, bara en sån sak), checklistor och tips på hur ni på ert företag kan vara med och ta fram en mejl- och mobilpolicy, och så vidare.
– Allt syftar till att vi på bästa sätt ska kunna hjälpa våra medlemmar att sätta gränser, och känna till vilka krav arbetsgivare har på sig. För det finns riktlinjer och regelverk för hur flexibiliteten ska hanteras, säger Anna Erhardt.
Och alla ni förtroendevalda kan göra en stor insats i att sprida kampanjens budskap ute på arbetsplatserna.
– Hjälp oss sätta gränser, så våra medlemmar får en gladare jobbvardag och bättre balans i livet. Håll utkik och häng på, uppmanar Anna Erhardt.
Text: Linda Newnham Bild: Unsplash
2019-01-21
Som förtroendevald är du med och påverkar i frågor som engagerar dig på arbetsplatsen, i klubben eller som arbetsplatsombud eller arbetsmiljöombud . Logga in för att få mer information om ditt uppdrag.
Bilda klubb!
Med en klubb i Unionen får ni insyn och inflytande när det gäller löner, arbetstider, semester, nyanställningar, uppsägningar eller andra frågor som engagerar er. Läs mer om vad en klubb kan göra och läs mer om hur man bildar en klubb.