Det ekonomiska bokslutet
Ett avslutat år är en möjlighet att se över vad som hänt de senaste tolv månaderna och vad man kan lära sig av det.
För många egenföretagare kommer den här perioden för reflektion än mer naturligt. Det är ju då det ekonomiska bokslutet ska göras och man får en chans att se över siffrorna för det gångna årets arbete. Vad har fungerat? Hur har man presterat i förhållande till de mål man satte upp?
För David Wengbrand, redovisningskonsult och VD för redovisningsföretaget Wrebit, är det dock minst lika viktigt att blicka framåt.
– Vet man med sig att man har haft ett ovanligt bra år, men tror att kommande år kommer innebära färre uppdrag eller att man kommer vara mer ledig, så kan man planera resultatet bättre så att man får ett jämnare flöde genom att skjuta upp vinsten, det som vi kallar periodiseringsfond.
Att använda periodiseringsfonder innebär att man kan jämna ut ekonomiska svängningar i företaget och hålla en personlig inkomstnivå som inte svajar eller kränger. För ett aktiebolag får man skjuta upp 25 procent av vinsten, för enskild firma handlar det om 30 procent.
– Att använda periodiseringsfonder är ett bra sätt att planera för framtiden, för vinsten får man skjuta upp upp till sex år, förklarar Wengbrand. Det kan vara väldigt användbart: säg att man är sextio år till exempel, då kan det löna sig att skjuta upp vinsten till efter pensionen och fortsätta ha inkomster i ens företag.
Omvänt perspektiv i budgetarbetet
Arbetet under den här perioden vid årets slut kretsar så klart också i hög utsträckning också om att sätta de ekonomiska ramarna runt den framtid man hoppas på, det vill säga – göra budget.
Att veta att man faktiskt kan tappa en kund och ändå hamna på rätt sida om ens miniminivå kan vara en ganska skön vetskap att ha med sig.
Där tycker Wengbrand att man ibland behöver vända på perspektivet för att fokusera på rätt saker.
– Många börjar med att gissa vilka jobb man kommer göra nästa år och hur många nya kunder man får in, men för ens egen skull tror jag det kan vara bra att i stället börja med – så här behöver jag arbeta för att klara mig. Att veta att man faktiskt kan tappa en kund och ändå hamna på rätt sida om ens miniminivå kan vara en ganska skön vetskap att ha med sig. Då är man steget före. Det är som den gamla klyschan man brukar använda om att göra budget: ”hellre nästan rätt än exakt fel”.
Hög lön skapar starkt skyddsnät
Ett annat skäl till att årsslutet är en bra tidpunkt att fundera kring framtiden är att många nya regler och lagar man behöver förhålla sig till börjar gälla efter årsskiftet.
Ur ett skattemässigt perspektiv kan man optimera sin inkomst genom att lägga sig på rätt nivå. Å andra sidan kan ”den rätta nivån” vara väldigt individuell.
Just 2022 sker det inga rejäla regelomvälvningar eller lagförändringar för egenföretagare. Enligt Wengbrand handlar det mest om att hålla reda på förändrade inkomstnivåer. Nästa år höjs gränsen för nivån där man får betala extra skatt från 523 000 till 537 500.
– Är man egen så styr man ju vilken lön man vill ha, säger Wengbrand. Ur ett skattemässigt perspektiv kan man på så sätt optimera sin inkomst genom att lägga sig på rätt nivå. Å andra sidan kan ”den rätta nivån” vara väldigt individuell. En hög lön möjliggör ett starkt skyddsnät i form av bra pension, sjukpenning och föräldrapenning.